Ryż z kremem z dyni i jabłka (raczkujac.pl)

Ryż z kremem z dyni i jabłka

Ryż z kremem z dyni i jabłka to propozycja dla najmłodszych, idealna na śniadanie dla maluszka dopiero rozpoczynającego przygodę z rozszerzaniem diety. Proste, ale bardzo smaczne połączenie, powinno zasmakować każdemu niemowlakowi 🙂

Porcja: ok. 160 g

Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 6 miesiąca życia

Składniki

kawałek dyni – 80 g
1/4 jabłka – 60 g
ok. 1,5 łyżki ryżu, np. basmati – 20 g
2 łyżki wody źródlanej

Przygotowanie

Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Możesz go trochę rozgotować, żeby był jeszcze bardziej miękki.

Dynię i jabłko umyj, obierz i pozbaw gniazda nasiennego, a następnie pokrój w kostkę. Do garnka wlej 2 łyżki wody i dodaj dynię z jabłkiem. Duś pod przykryciem, aż zmiękną i aż odparuje większość wody.

Na koniec zmiksuj ryż wraz z dynią i jabłkiem. Całość przełóż do miseczki. Przed podaniem ostudź.

Spróbuj też innych przepisów

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
dynia8022.410.23.9
jabłko6026.40.40.37.8
ryż basmati2071.21.70.215.4
SUMA1601203.10.727.1

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*