Ryż z kremem z dyni i jabłka to propozycja dla najmłodszych, idealna na śniadanie dla maluszka dopiero rozpoczynającego przygodę z rozszerzaniem diety. Proste, ale bardzo smaczne połączenie, powinno zasmakować każdemu niemowlakowi 🙂
Porcja: ok. 160 g
Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 6 miesiąca życia
Składniki
kawałek dyni – 80 g
1/4 jabłka – 60 g
ok. 1,5 łyżki ryżu, np. basmati – 20 g
2 łyżki wody źródlanej
Przygotowanie
Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Możesz go trochę rozgotować, żeby był jeszcze bardziej miękki.
Dynię i jabłko umyj, obierz i pozbaw gniazda nasiennego, a następnie pokrój w kostkę. Do garnka wlej 2 łyżki wody i dodaj dynię z jabłkiem. Duś pod przykryciem, aż zmiękną i aż odparuje większość wody.
Na koniec zmiksuj ryż wraz z dynią i jabłkiem. Całość przełóż do miseczki. Przed podaniem ostudź.
Spróbuj też innych przepisów
- Krem marchewkowy dla dzieci po 6 miesiącu życia
- Pierwsza zupka z mięsem dla dzieci po 6 miesiącu życia
Tabela wartości odżywczych
Produkt | Ilość [g] | Kalorie [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|---|---|
dynia | 80 | 22.4 | 1 | 0.2 | 3.9 |
jabłko | 60 | 26.4 | 0.4 | 0.3 | 7.8 |
ryż basmati | 20 | 71.2 | 1.7 | 0.2 | 15.4 |
SUMA | 160 | 120 | 3.1 | 0.7 | 27.1 |