Kasza z warzywami w sosie pomidorowym (raczkujac.pl)

Kasza z warzywami w sosie pomidorowym

Propozycja na dziś to kasza z warzywami w sosie pomidorowym. Wybrałam jedną z naszych ulubionych kasz, czyli kaszę jęczmienną i dodałam do niej marchew, paprykę i oczywiście uwielbiane przez synka pomidory 🙂

W pierwszym roku życia dziecka dania z dodatkiem mięsa powinno się podawać 2-3 razy w tygodniu, a z rybą 1-2 razy. W pozostałe dni maluszek powinien jadać dania „wegetariańskie”, oparte na warzywach (nie zapominajcie o strączkach!), ewentualnie z dodatkiem jajka. Posiłkując się słoiczkami w diecie dziecka można te zalecenia przeoczyć, gdyż oferta dań bezmięsnych jest tu bardzo wąska. Dlatego co jakiś czas o tym przypominam, przy okazji przepisu takiego jak dzisiejszy 🙂

Porcja: ok. 200 g (1-2 porcje dla malucha w zależności od apetytu)

Przeznaczenie: dla dzieci po 8. miesiącu życia

Składniki

1,5 łyżki suchej kaszy jęczmiennej perłowej – 15 g
1 nieduża marchewka – 50 g
kawałek papryki – 30 g
1/3 pomidora – 50 g
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 30% – 5 g
1/2 łyżeczki mąki, np. kukurydzianej – 3 g
3/4 szklanki wody – 150 ml
1/2 łyżeczki oliwy z oliwek – 3 ml
bazylia – szczypta
majeranek – szczypta
papryka słodka czerwona – szczypta
koperek (świeży) – szczypta

Przygotowanie

Marchew obierz i umyj, paprykę umyj i pozbaw gniazda nasiennego, a pomidora umyj, sparz wrzątkiem i zdejmij skórę. Wszystkie warzywa następnie pokrój w kostkę lub słupki. Koperek dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i drobno posiekaj.

Do garnka z gotującą się wodą włóż najpierw marchew, paprykę i kaszę i gotuj pod przykryciem przez ok. 10 minut. Następnie dodaj pomidory, koncentrat i przyprawy. Na koniec dodaj mąkę, która zagęści sos. Staraj się mąkę dosypywać stopniowo i powoli, stale mieszając lub wymieszaj ją wcześniej z niewielką ilością wody, żeby uniknąć grudek.

Gotuj jeszcze całość przez 10 minut. Co jakiś czas zajrzyj do garnka i zamieszaj, gdyż dodatek mąki sprawia, że potrawa chętniej przywiera do dna. W razie potrzeby dolej niewielką ilość wody. Pod koniec gotowania dodaj koperek. Przed końcem gotowania sprawdź czy warzywa są miękkie, a konsystencja potrawy odpowiednio gęsta, ewentualnie jeszcze chwilę pogotuj.

Gotową potrawę w razie potrzeby rozdrobnij widelcem, ale warto zostawić przynajmniej kilka kawałków warzyw do zjedzenia samodzielnie rączką. Po rozdrobnieniu wymieszaj z oliwą z oliwek. Przed podaniem ostudź.

Spróbuj też innych przepisów

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
kasza jęczmienna perłowa1551.51.20.310.4
marchew50140.50.24.3
papryka309.60.40.12.2
pomidor5080.50.21.9
koncentrat pomidorowy 30%54.70.30.10.9
mąka kukurydziana310.90.30.12.1
oliwa z oliwek326.4030
SUMA156125.13.2421.8

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*