Propozycja na dziś to kasza z warzywami w sosie pomidorowym. Wybrałam jedną z naszych ulubionych kasz, czyli kaszę jęczmienną i dodałam do niej marchew, paprykę i oczywiście uwielbiane przez synka pomidory 🙂
W pierwszym roku życia dziecka dania z dodatkiem mięsa powinno się podawać 2-3 razy w tygodniu, a z rybą 1-2 razy. W pozostałe dni maluszek powinien jadać dania „wegetariańskie”, oparte na warzywach (nie zapominajcie o strączkach!), ewentualnie z dodatkiem jajka. Posiłkując się słoiczkami w diecie dziecka można te zalecenia przeoczyć, gdyż oferta dań bezmięsnych jest tu bardzo wąska. Dlatego co jakiś czas o tym przypominam, przy okazji przepisu takiego jak dzisiejszy 🙂
Porcja: ok. 200 g (1-2 porcje dla malucha w zależności od apetytu)
Przeznaczenie: dla dzieci po 8. miesiącu życia
Składniki
1,5 łyżki suchej kaszy jęczmiennej perłowej – 15 g
1 nieduża marchewka – 50 g
kawałek papryki – 30 g
1/3 pomidora – 50 g
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 30% – 5 g
1/2 łyżeczki mąki, np. kukurydzianej – 3 g
3/4 szklanki wody – 150 ml
1/2 łyżeczki oliwy z oliwek – 3 ml
bazylia – szczypta
majeranek – szczypta
papryka słodka czerwona – szczypta
koperek (świeży) – szczypta
Przygotowanie
Marchew obierz i umyj, paprykę umyj i pozbaw gniazda nasiennego, a pomidora umyj, sparz wrzątkiem i zdejmij skórę. Wszystkie warzywa następnie pokrój w kostkę lub słupki. Koperek dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i drobno posiekaj.
Do garnka z gotującą się wodą włóż najpierw marchew, paprykę i kaszę i gotuj pod przykryciem przez ok. 10 minut. Następnie dodaj pomidory, koncentrat i przyprawy. Na koniec dodaj mąkę, która zagęści sos. Staraj się mąkę dosypywać stopniowo i powoli, stale mieszając lub wymieszaj ją wcześniej z niewielką ilością wody, żeby uniknąć grudek.
Gotuj jeszcze całość przez 10 minut. Co jakiś czas zajrzyj do garnka i zamieszaj, gdyż dodatek mąki sprawia, że potrawa chętniej przywiera do dna. W razie potrzeby dolej niewielką ilość wody. Pod koniec gotowania dodaj koperek. Przed końcem gotowania sprawdź czy warzywa są miękkie, a konsystencja potrawy odpowiednio gęsta, ewentualnie jeszcze chwilę pogotuj.
Gotową potrawę w razie potrzeby rozdrobnij widelcem, ale warto zostawić przynajmniej kilka kawałków warzyw do zjedzenia samodzielnie rączką. Po rozdrobnieniu wymieszaj z oliwą z oliwek. Przed podaniem ostudź.
Spróbuj też innych przepisów
Tabela wartości odżywczych
Produkt | Ilość [g] | Kalorie [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|---|---|
kasza jęczmienna perłowa | 15 | 51.5 | 1.2 | 0.3 | 10.4 |
marchew | 50 | 14 | 0.5 | 0.2 | 4.3 |
papryka | 30 | 9.6 | 0.4 | 0.1 | 2.2 |
pomidor | 50 | 8 | 0.5 | 0.2 | 1.9 |
koncentrat pomidorowy 30% | 5 | 4.7 | 0.3 | 0.1 | 0.9 |
mąka kukurydziana | 3 | 10.9 | 0.3 | 0.1 | 2.1 |
oliwa z oliwek | 3 | 26.4 | 0 | 3 | 0 |
SUMA | 156 | 125.1 | 3.2 | 4 | 21.8 |