Komosa ryżowa z pieczonymi warzywami (raczkujac.pl)

Komosa ryżowa z pieczonymi warzywami

Dzisiaj w cyklu środa z dynią komosa ryżowa z pieczonymi warzywami, w tym oczywiście z dynią 🙂 Dobry pomysł na obiad dla maluszka i lekką kolację dla całej rodziny. Proporcje podane poniżej to sugerowana porcja dla niemowlaka, ale zachęcam do przygotowania większej ilości dla całej rodziny. Pieczone warzywa są zupełnie inne w smaku od gotowanych, bardziej aromatyczne, polecam 🙂

Myślę, że to już jedna z ostatnich odsłon środy z dynią w tym sezonie. Nie ma co ukrywać sezon na dynię już się kończy 🙁 Ale… w ramach cyklu powstało już ponad 15 przepisów z dynią! Dla tych z Was, którzy jeszcze nie chcą się z dynią żegnać, jest więc w czym wybierać Na przyszły tydzień planuję jeszcze jedną propozycję, więc nie jest to jeszcze pożegnanie, ale chciałam już Was powoli z tą myślą oswajać

A może macie pomysł na kolejny środowy cykl? 🙂 Przyjmuję zgłoszenia! Postaram się Wasze sugestie wziąć pod uwagę. Może zrobimy potem losowanie wśród kilku wybranych propozycji? Co Wy na to? 🙂

Porcja: ok. 220 g (1-2 porcje dla malucha – w zależności od apetytu)

Przeznaczenie: dla dzieci po 8. miesiącu życia

Składniki

1,5 łyżki komosy ryżowej – 15 g
kawałek dyni – 50 g
1/2 marchewki – 30 g
1/4 papryki – 50 g
kawałek pora – 10 g
ok. 5-7 pomidorków koktajlowych – 70 g
1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego – 5 g
bazylia – szczypta

Przygotowanie

Warzywa dokładnie umyj. Marchew obierz i pokrój w słupki, paprykę pozbaw gniazda nasiennego i pokrój wzdłuż na kilka części, dynię pozbaw gniazda nasiennego, odetnij skórę i pokrój w dużą kostkę. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Pora możesz pozostawić w kawałku i posiekać po upieczeniu lub od razu drobno posiekać i wymieszać z pozostałymi warzywami.

Warzywa, poza pomidorkami, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub włóż do naczynia żaroodpornego i skrop oliwą lub olejem, np. rzepakowym. Naczynie pozostaw odkryte. Pomidorki koktajlowe posyp bazylią i ułóż w osobnym naczyniu, gdyż mogą być gotowe wcześniej niż pozostałe warzywa.

Wstaw warzywa do rozgrzanego wcześniej piekarnika. Piecz przez ok. 30 – 45 minut w temperaturze 180°C na funkcji z termoobiegiem. Ja piekłam pomidorki koktajlowe na niższym poziomie w piekarniku, dzięki czemu doszły w tym samym czasie co pozostałe warzywa, ale jeśli będą na tym samym poziomie to mogą być gotowe wcześniej. Dlatego warto co jakiś czas zajrzeć do piekarnika. Pod koniec pieczenia sprawdź czy warzywa są miękkie, ewentualnie jeszcze trochę potrzymaj je w piekarniku.

Komosę ryżową ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Po wyjęciu z piekarnika zdejmij skórę z papryki i pomidorków. Warzywa w razie potrzeby rozdrobnij, ale warto zostawić przynajmniej kilka słupków marchewki i pasków papryki do zjedzenia rączką. Pora polecam drobno posiekać, jeśli nie był pokrojony przed pieczeniem. Rozdrobnione warzywa wymieszaj z komosą ryżową. Przed podaniem ostudź.

Spróbuj też innych przepisów

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
komosa ryżowa biała1555.22.10.98.6
dynia50140.70.22.5
marchew308.40.30.12.6
papryka50160.70.13.6
por102.50.200.6
pomidor7011.20.70.22.6
oliwa z oliwek544.1050
SUMA230151.44.76.520.5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*