Pyszne i zdrowe owsiane muffinki dla całej rodziny. Przepis zakłada dodanie gorzkiej czekolady, ale jeśli Wasze dziecko ma skłonności do alergii należy z nią postępować ostrożnie. Babeczki można zrobić z samym bananem, a z czekolady zrezygnować, będą równie dobre.
Porcja: 12 muffinek – waga ok. 860 g, 1 muffin – ok. 70 g
Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 12 miesiąca życia
Składniki
mąka pszenna – 190 g (ok. 1,5 szklanki)
płatki owsiane górskie – 90 g (ok. 1 szklanka)
cukier kokosowy – 60 g (ok. 0,5 szklanki)
proszek do pieczenia – 8 g (ok. 2 łyżeczki)
soda oczyszczona – 3 g (ok. 0,5 łyżeczki)
sól morska – 2 g (ok. 0,5 łyżeczki)
1 jajko kurze – ok. 60 g
mleko kokosowe – 200 ml (ok. 1 szklanka)
olej kokosowy – 80 g (ok. 1/3 szklanki)
banany – 250 g (mniej więcej 2 dojrzałe banany)
gorzka czekolada (min. 70% kakao) – 60 g
1 laska wanilii
Przygotowanie
W misce wymieszaj dokładnie suche składniki: mąkę, płatki, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól.
W drugiej misce rozgnieć widelcem banany, dodaj jajko, mleko kokosowe i olej kokosowy (dobrze go wcześniej postawić na trochę w ciepłym miejscu, żeby miał płynną konsystencję). Czekoladę rozdrobnij, a laskę wanilii przekrój wzdłuż i wydobądź środek. Oba produkty dodaj do pozostałych mokrych składników i całość wymieszaj. Następnie połącz suche składniki z mokrymi i ponownie dokładnie wymieszaj.
Gotową masę przelej do 12 foremek na muffinki i wstaw do rozgrzanego wcześniej piekarnika. Piecz przez 20 minut w temperaturze 200°C.
Tabela wartości odżywczych
Produkt | Ilość [g] | Kalorie [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|---|---|
mąka pszenna np. typ 650 | 190 | 655.5 | 22.8 | 2.9 | 136.8 |
płatki owsiane górskie | 90 | 326.7 | 11.7 | 5.1 | 54 |
cukier kokosowy | 60 | 226.2 | 0 | 0.2 | 55.8 |
proszek do pieczenia | 8 | 4.1 | 0.1 | 0 | 0.9 |
jajko kurze całe | 60 | 82.8 | 7.4 | 5.9 | 0.4 |
mleko kokosowe | 200 | 370 | 3.2 | 38 | 4 |
olej kokosowy | 80 | 720 | 0 | 80 | 0 |
banan | 250 | 242.5 | 2.8 | 1.3 | 59 |
czekolada gorzka 85% kakao | 60 | 325.2 | 5.3 | 27 | 10.8 |
SUMA | 998 | 2953 | 53.3 | 160.4 | 321.7 |
Tabela wartości odżywczych dla 1 muffina
Produkt | Ilość [g] | Kalorie [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|---|---|
mąka pszenna np. typ 650 | 15.8 | 54.6 | 1.9 | 0.2 | 11.4 |
płatki owsiane górskie | 7.5 | 27.2 | 1 | 0.4 | 4.5 |
cukier kokosowy | 5 | 18.9 | 0 | 0 | 4.7 |
proszek do pieczenia | 0.7 | 0.3 | 0 | 0 | 0.1 |
jajko kurze całe | 5 | 6.9 | 0.6 | 0.5 | 0 |
mleko kokosowe | 16.7 | 30.8 | 0.3 | 3.2 | 0.3 |
olej kokosowy | 6.7 | 60 | 0 | 6.7 | 0 |
banan | 20.8 | 20.2 | 0.2 | 0.1 | 4.9 |
czekolada gorzka 85% kakao | 5 | 27.1 | 0.4 | 2.3 | 0.9 |
SUMA | 83.2 | 246.1 | 4.4 | 13.4 | 26.8 |
Jaką mąką bezglutenowa mogę zastąpic mąkę pszenna w tym przepisie?
Proszę spróbować z mąką ryżową lub kukurydzianą.
Czy bez cukru będą również smaczne? Czekoladę można zastąpić kakao bądź karobem?
Zastanowiłabym się nad dodaniem jeszcze jednego banana zamiast cukru. Wtedy może być potrzebne nieco więcej mąki, żeby konsystencja była ok, ale niekoniecznie, do oceny jak już ciasto będzie wymieszane. Czekoladę można pominąć, bez niej też będą smaczne. Można też dodać łyżkę kakao lub karobu.
Czy piec na termoobiegu?
Ja piekę na funkcji góra-dół.
Czy można z napojem roslinnym np. Owsianym lub migdalowym?
Tak, można.
Mleko kokosowe z puszki czy napój z kartonu?
Jaką konsystencję powinno mieć ostatecznie ciasto?
Chodzi o napój z kartonu. Jeśli mam na myśli gęste z puszki zawsze piszę „mleczko kokosowe”. Ciasto powinno być dość gęste, ale dać się nakładać do foremek przy pomocy łyżki.