Dzisiaj pomysł na pyszne i delikatne bezglutenowe naleśniki jaglane na mleku kokosowym.
Polecam podać naleśniki z owocami lub polać je musem owocowym, np. kremem z jabłek i suszonych śliwek.
Ja użyłam patelni o niewielkiej średnicy, do czego zachęcam, gdyż, ze względu na wybór bezglutenowej mąki jaglanej, naleśniki są dość kruche.
Porcja: ok. 8 naleśników, sugerowana porcja dla dziecka – 1- 2 naleśniki
Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 10 miesiąca życia
Składniki
1 jajko kurze – ok. 55 g
ok. 2 szklanki mleka kokosowego (można użyć inne roślinne lub krowie) – 400 ml
1 szklanka mąki jaglanej – 150 g
1 łyżka oleju roślinnego lub rozpuszczonego masła klarowanego – 10 g
Przygotowanie
1. Wbij jajko do miski, dodaj mleko, mąkę i olej i całość dokładnie zmiksuj. Sprawdź konsystencję i w razie potrzeby dodaj więcej mąki lub mleka. Ciasto powinno być dość rzadkie.
2. Rozgrzej dobrze patelnię. Ponieważ tłuszcz został już dodany do ciasta, jeśli masz dobrą, nieprzywierającą patelnię, możesz smażyć naleśniki na suchej patelni. Smaż naleśniki z obu stron, aż się ładnie zarumienią. Zanim przewrócisz naleśnik na drugą stronę poczekaj aż brzegi się wyraźnie zarumienią. Jeśli będziesz chciała przewrócić naleśnik zbyt wcześnie może się rozpaść. Przed podaniem ostudź.
Spróbuj też innych przepisów
Tabela wartości odżywczych
Produkt | Ilość [g] | Kalorie [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|---|---|
jajko kurze całe | 55 | 75.9 | 6.8 | 5.4 | 0.4 |
mleko kokosowe | 400 | 740 | 6.4 | 76 | 8 |
mąka jaglana | 150 | 535.5 | 16.5 | 4.8 | 105 |
masło klarowane | 5 | 44.9 | 0 | 5 | 0 |
SUMA | 610 | 1396.3 | 29.7 | 91.2 | 113.4 |
Tabela wartości odżywczych dla sugerowanej porcji dla dziecka – 1 naleśnik
Produkt | Ilość [g] | Kalorie [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|---|---|
jajko kurze całe | 6.9 | 9.5 | 0.9 | 0.7 | 0.1 |
mleko kokosowe | 50 | 92.5 | 0.8 | 9.5 | 1 |
mąka jaglana | 18.8 | 66.9 | 2.1 | 0.6 | 13.1 |
masło klarowane | 0.6 | 5.6 | 0 | 0.6 | 0 |
SUMA | 76.3 | 174.5 | 3.7 | 11.4 | 14.2 |
Super przepis i absolutnie w moim guście;) Koniecznie muszę spróbować!
Super przepis szkoda że nie da się ich usmażyć ciasto jest jak woda kompletnie nie wychodzą, zmarnowane produkty
Przykro mi, że naleśniki nie wyszły. Tak jak pisałam w przepisie – one są bardzo delikatne i trzeba im dać więcej czasu niż standardowym naleśnikom. Zanim się je przewróci muszą się dobrze zarumienić. Jeśli ciasto jednak jest zbyt rzadkie można dodawać po łyżce mąki i sprawdzać jak wtedy się zachowa.