W sprzedaży pojawiły się już pierwsze dynie. Uwielbiam sezon na dynię, to jedno z naszych ulubionych warzyw. Od dyni zaczynaliśmy rozszerzanie diety synka, jest słodka i delikatna w smaku, więc świetnie się do tego nadaje. Dzisiaj polecam ją w połączeniu z marchewką i jedną z najbardziej wartościowych kasz, a mianowicie kaszą jaglaną.
Kasza jaglana, poza wartościami odżywczymi, takimi jak łatwo przyswajalne białko, ma także wysoką zawartość witamin z grupy B i wyróżnia się działaniem leczniczym – ma właściwości antywirusowe i ponoć działa nawet łagodząco na katar. Należy jednak pamiętać, aby ją odpowiednio przygotować, żeby nie była gorzka. Aby tego uniknąć warto przed gotowaniem przelać ją najpierw zimną a potem wrzącą wodą. Dodatkowo, aby zniwelować niekorzystny wpływ zawartego w niej kwasu fitynowego (związku, który utrudnia przyswajanie składników mineralnych), dobrze jest zalać ją wodą z dodatkiem soku z cytryny (lub kropelkami z witaminą C dla niemowląt, które nie próbowały jeszcze cytrusów) i odstawić na kilka godzin lub na całą noc.
Porcja: ok. 170 g
Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 6 miesiąca życia
Składniki
kasza jaglana – 15 g
dynia – 100 g
marchew – 50 g
oliwa z oliwek – 5 ml (1 łyżeczka)
woda źródlana – ½ szklanki (ok. 100 ml)
Przygotowanie
Marchew i dynię obierz i umyj, dynię dodatkowo pozbaw gniazda nasiennego. Pokrój warzywa w kostkę. W garnku zagotuj wodę i wrzuć do niej marchewkę. Po 10 minutach dodaj dynię i gotuj jeszcze przez 10 minut. W razie potrzeby podczas gotowania dolej wody.
Możesz odłożyć kilka kawałków marchewki i rozgnieść je dokładnie widelcem, żeby dziecko uczyło się gryźć. Pozostałe warzywa zmiksuj z częścią lub całością wywaru warzywnego, tak, aby otrzymać odpowiednio gęstą konsystencję.
Kaszę jaglaną ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Możesz też ugotować ją razem z warzywami, wtedy wrzuć ją do gotującej się wody razem z marchewką.
W miseczce wymieszaj kaszę jaglaną, zmiksowane i rozgniecione warzywa wraz z łyżeczką oliwy z oliwek. Przed podaniem ostudź.
Tabela wartości odżywczych
Produkt | Ilość [g] | Kalorie [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|---|---|
kasza jaglana | 15 | 52.5 | 1.7 | 0.5 | 10.2 |
dynia | 100 | 28 | 1.3 | 0.3 | 4.9 |
marchew | 50 | 14 | 0.5 | 0.2 | 4.3 |
oliwa z oliwek | 5 | 44.1 | 0 | 5 | 0 |
SUMA | 170 | 138.6 | 3.4 | 5.9 | 19.4 |