Dzisiaj proponuję Wam smaki Portugalii 🙂 Oglądałam ostatnio odcinek „Makłowicza w podróży” dotyczący Portugalii, a dokładnie Lizbony i zainteresował mnie przepis na pasteis de bacalhau, czyli paszteciki z dorsza. Stwierdziłam, że muszę spróbować je przygotować. Wyszły bardzo fajnie, ale jak dla mnie bardziej stosowna nazwa to kotleciki z dorsza i pod tą nazwą je Wam przedstawiam 🙂
Oryginalny przepis znajdziecie tutaj. Ja go odrobinę zmodyfikowałam, mianowicie zwiększyłam proporcje ziemniaków w stosunku do dorsza i zamiast smażyć kotleciki upiekłam je w piekarniku. Zdecydowanie preferuję piec niż smażyć tego typu potrawy. Po pierwsze w ten sposób są zdrowsze, a po drugie jest to wygodniejsze, gdyż mogę od razu upiec wszystkie kotleciki, a nie smażyć je w kilku turach w zależności od wielkości patelni, no i nie muszę nad nimi stać, mogę w trakcie pieczenia zająć się czymś innym.
Kotleciki w mojej wersji, żeby nadawały się dla maluszków, nie są doprawiane solą, dla dorosłych mogą więc być nieco mdłe w smaku. Jeśli więc preferujecie bardziej doprawione potrawy to mała wskazówka – zanim uformujecie kotleciki odłóżcie porcję dla dziecka, a resztę doprawcie według uznania solą.
Kotleciki z dorsza bardzo przypadły do gustu mojemu synkowi, dokończył swój obiad zanim ja zdążyłam zjeść swój i zaczął dobierać się do mojej porcji 🙂 Kotleciki można podać z sosem, ja np. podałam je z sosem pomidorowym, bo to ulubiony sos mojego synka 🙂
Porcja: ok. 10 kotlecików
Przeznaczenie: dla dzieci po 8. miesiącu życia
Składniki
dorsz, polędwica – 300 g
ok. 5 ziemniaków – 470 g
1/2 cebuli – 60 g
1/2 pęczka natki – 10 g
2 jajka kurze – ok. 110 g
pieprz – szczypta (opcjonalnie)
Przygotowanie
- Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj do miękkości, czyli ok. 10 minut.
- Polędwicę z dorsza (preferuję polędwicę, gdyż nie ma ości) drobno posiekaj przy pomocy noża lub zmiksuj w mikserze.
- Cebulę zetrzyj na tarce. Natkę pietruszki dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i drobno posiekaj.
- Przestudzone ziemniaki rozgnieć na puree.
- Do miski włóż rybę, ziemniaki, natkę, startą cebulę, wbij jajka i dodaj szczyptę pieprzu.
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia, a następnie uformuj nieduże kotleciki. Włóż je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na funkcji termoobiegu i piecz 20 minut z jednej strony, a potem odwróć je na drugą stronę i piecz jeszcze ok. 10-15 minut, żeby się ładnie zarumieniły z obu stron. Oczywiście wszystko zależy od grubości i wielkości placków, więc warto zajrzeć do piekarnika od czasu do czasu, przynajmniej za pierwszym razem.
Przed podaniem ostudź.
Wskazówka
Przed uformowaniem kotlecików odłóż porcję dla dziecka, a resztę dopraw według uznania solą.
Spróbuj też innych przepisów
Tabela wartości odżywczych
Produkt | Ilość [g] | Kalorie [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|---|---|
ziemniaki | 470 | 352.5 | 8 | 0.9 | 89.3 |
dorsz, filet bez skóry, świeży | 300 | 198 | 51.6 | 1.2 | 0 |
cebula | 60 | 18.6 | 0.7 | 0.2 | 4.4 |
pietruszka natka | 20 | 8.4 | 0.9 | 0.1 | 1.8 |
jajko kurze całe | 110 | 151.8 | 13.6 | 10.9 | 0.8 |
SUMA | 960 | 729.3 | 74.8 | 13.3 | 96.3 |
Tabela wartości odżywczych dla 1 kotlecika
Produkt | Ilość [g] | Kalorie [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|---|---|
ziemniaki | 47 | 35.3 | 0.8 | 0.1 | 8.9 |
dorsz, filet bez skóry, świeży | 30 | 19.8 | 5.2 | 0.1 | 0 |
cebula | 6 | 1.9 | 0.1 | 0 | 0.4 |
pietruszka natka | 2 | 0.8 | 0.1 | 0 | 0.2 |
jajko kurze całe | 11 | 15.2 | 1.4 | 1.1 | 0.1 |
SUMA | 96 | 72.9 | 7.5 | 1.3 | 9.6 |
Fajny przepis 🙂
Czy można pomieszać garunki ryb? Np. Dorsz plus miruna?
Tak, jak najbardziej 🙂
Czy mozna gotowe kotleciki zamrozić i wykorzystać innego dnia?
Jasne 🙂 sama często tak robię 🙂
Cześć! Fajny przepis. Muszę kiedyś spróbować, chociaż dużo roboty z tym gotowaniem przed pieczeniem.
Ps. Na szpinak robi blee Zuzia mówiła żeby nie myc jajek tylko zawsze ręce po kontakcie z nimi!
Wbrew pozorom – nie aż tak dużo 🙂 Tak, też czytałam u Zuzi o jajkach, będę musiała pozmieniać opisy w starych przepisach 🙂