W ramach cyklu środa z przekąską polecam dziś pyszne truskawkowo-owsiane muffinki dla całej rodziny. Przepis jest prosty i szybki w wykonaniu. Muffinki truskawkowe świetnie sprawdzą się jako przekąska do zabrania na spacer. Mam nadzieję, że posmakują Wam tak jak nam 🙂
Porcja: 12 muffinek – waga ok. 840 g, 1 muffin – ok. 70 g
Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 12 miesiąca życia
Składniki
mąka pszenna (ja użyłam tortowej) – 210 g (ok. 1,5 szklanki)
płatki owsiane górskie – 90 g (ok. 1 szklanka)
cukier (ja polecam np. kokosowy) – 100 g (ok. 0,5 szklanki)
proszek do pieczenia – 8 g (ok. 2 łyżeczki)
soda oczyszczona – 3 g (ok. 0,5 łyżeczki)
sól – szczypta
1 jajko kurze – ok. 55 g
mleko (zwykłe lub roślinne) – 200 ml (ok. 1 szklanka)
masło klarowane (lub zwykłe) – 100 g
truskawki – 200 g
1 laska wanilii
Przygotowanie
- Do rondla włóż masło klarowane, dodaj mleko i wnętrze laski wanilii. Podgrzej na niewielkim ogniu mieszając, aż masło się rozpuści. Odstaw do przestygnięcia.
- Truskawki umyj i pozbaw szypułek, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.
- W misce wymieszaj dokładnie suche składniki: mąkę, płatki, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól.
- Do mokrych składników w rondlu wbij jajko i całość zmiksuj. Następnie połącz suche składniki z mokrymi i ponownie dokładnie wymieszaj.
- Gotową masę przelej do 12 foremek na muffinki. Na wierzchu każdej babeczki połóż truskawki. Wstaw do rozgrzanego wcześniej piekarnika. Piecz przez 20 minut w temperaturze 200°C.
Spróbuj też innych przepisów
- Muffinki owsiane bananowo-czekoladowe dla dzieci po 12 miesiącu życia
- Muffinki dyniowe dla dzieci po 12 miesiącu życia
Tabela wartości odżywczych
Produkt | Ilość [g] | Kalorie [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|---|---|
mąka tortowa pszenna typ 450 | 210 | 735 | 25.2 | 3.2 | 153.3 |
płatki owsiane górskie | 90 | 326.7 | 11.7 | 5.1 | 54 |
cukier kokosowy | 100 | 377 | 0 | 0.4 | 93 |
proszek do pieczenia | 8 | 4.1 | 0.1 | 0 | 0.9 |
jajko kurze całe | 55 | 75.9 | 6.8 | 5.4 | 0.4 |
mleko krowie | 200 | 84 | 7 | 4 | 5.2 |
masło klarowane | 100 | 898 | 0.1 | 99.8 | 0.1 |
truskawki | 200 | 60 | 1.6 | 1 | 14.6 |
SUMA | 963 | 2560.7 | 52.5 | 118.9 | 321.5 |
Tabela wartości odżywczych dla 1 muffina
Produkt | Ilość [g] | Kalorie [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|---|---|
mąka tortowa pszenna typ 450 | 17.5 | 61.3 | 2.1 | 0.3 | 12.8 |
płatki owsiane górskie | 7.5 | 27.2 | 1 | 0.4 | 4.5 |
cukier kokosowy | 8.3 | 31.4 | 0 | 0 | 7.8 |
proszek do pieczenia | 0.7 | 0.3 | 0 | 0 | 0.1 |
jajko kurze całe | 4.6 | 6.3 | 0.6 | 0.5 | 0 |
mleko krowie | 16.7 | 7 | 0.6 | 0.3 | 0.4 |
masło klarowane | 8.3 | 74.8 | 0 | 8.3 | 0 |
truskawki | 16.7 | 5 | 0.1 | 0.1 | 1.2 |
SUMA | 80.3 | 213.4 | 4.4 | 9.9 | 26.8 |
fajowy pomysł o mufinkach nie myślałam, a mam własnie teraz robota kuchennego kohersen mycook i zaczęłam wypieki bo wczesniej mi się nie chciało ciasta wyrabiać
Truskawkowych jeszcze nie jadłam! O.O Bronka, możesz mi coś podpowiedzieć o tym robocie? jak wyrabia ciasto? bo ostatnio się zastanawiałam nad jego zakupem.