Banalnie prosty w wykonaniu, a pyszny – mus jabłkowo-dyniowy. Idealny dodatek do kaszek, naleśników, a nawet mięs. Mój synek zajadał się nim przez cały tydzień, w połączeniu z kopytkami, plackami i pieczonym mięsem i wciąż prosił o dokładki 🙂
Dla najmniejszych niemowląt taki mus może funkcjonować jako samodzielny deser.
Zachęcam do zrobienia od razu większej ilości i zamrożenia w porcjach. Potem można wygodnie korzystać przez dłuższy czas 🙂
https://www.instagram.com/p/BurdjHRA3in/?utm_source=ig_web_copy_link
Porcja: ok. 150 g
Przeznaczenie: dla dzieci po 6. miesiącu życia (dlaczego?)
Składniki
1 małe jabłko – 100 g
kawałek dyni – 50 g (lub trochę większy, ja często robię w proporcji zbliżonej do 1:1, jabłko do dyni)
1 łyżeczka masła klarowanego – 5 g
cynamon – szczypta (opcjonalnie)
Przygotowanie
- Dynię umyj, obierz i pozbaw gniazda nasiennego, a następnie pokrój w niedużą kostkę.
- Jabłko umyj, obierz, wytnij gniazdo nasienne i także pokrój w drobną kostkę.
- W garnku rozpuść masło klarowane z odrobiną wody i przełóż do niego pokrojone w kostkę dynię i jabłko.
- Duś pod przykryciem do miękkości, jakieś 10-15 minut. Następnie całość zmiksuj na gładki mus. Jeśli nie jest wystarczająco gęsty jeszcze chwilę pogotuj. Przed podaniem ostudź.
Spróbuj też innych przepisów
Tabela wartości odżywczych
Produkt | Ilość [g] | Kalorie [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|---|---|
jabłko | 100 | 44 | 0.6 | 0.5 | 13 |
dynia | 50 | 14 | 0.7 | 0.2 | 2.5 |
masło klarowane | 5 | 44.9 | 0 | 5 | 0 |
SUMA | 155 | 102.9 | 1.3 | 5.7 | 15.5 |