Placki bananowo-dyniowe (raczkujac.pl)

Placki bananowo-dyniowe

Dzisiaj w ramach środy z przekąską polecam pyszne placki bananowo-dyniowe. Mojemu synkowi bardzo przypadły do gustu 🙂 Pieczone, bezglutenowe placki bananowo-dyniowe to pomysł na smaczną przekąskę czy też śniadanie, zarówno dla maluszka, jak i rodzica.

Jeśli rozszerzacie dietę maluszka metodą BLW to pewnie placki często goszczą u Was na śniadanie 🙂 Jednak smażenie nie jest wskazane dla tak małych brzuszków. Potrawy smażone są mniej zdrowe i ciężkostrawne, dlatego zaleca się wprowadzać je dopiero pod koniec pierwszego roku życia i nie proponować zbyt często. Dlatego ja bardzo polubiłam przygotowywanie placków w piekarniku i do tego Was zachęcam 🙂 Pieczone placki są zdrowe i wygodne, bo nie trzeba stać cały czas nad patelnią 🙂

Porcja: 6 placków – ok. 180 g, sugerowana porcja dla dziecka – 1-2 placki

Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 6 miesiąca życia (dlaczego?)

Składniki

dynia – 200 g (lub 2/3 szklanki gotowego purée z dyni – 150 g)
1 banan – 100 g
3 łyżki mąki kukurydzianej – 30 g
1 łyżeczka oleju roślinnego lub oliwy z oliwek – 5 g
cynamon – szczypta (opcjonalnie – dla starszych dzieci)
imbir – szczypta (opcjonalnie – dla starszych dzieci)

Przygotowanie

  1. Dynię obierz ze skóry i usuń nasiona, a następnie zetrzyj na tarce o małych oczkach lub zmiksuj. Nadmiar soku odciśnij dokładnie przy pomocy sitka. Alternatywnie użyj gotowego purée z dyni (jak je przygotować pisałam tutaj).
  2. Banana umyj, obierz i rozgnieć widelcem.
  3. W misce wymieszaj dokładnie banana, dynię, mąkę, olej oraz przyprawy.
  4. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, a następnie uformuj placki. Placki włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz 15-20 minut z jednej strony, a potem odwróć je na drugą stronę i piecz jeszcze z 10 minut, żeby się ładnie dopiekły z obu stron. Oczywiście wszystko zależy od grubości i wielkości placków, więc warto zajrzeć do piekarnika od czasu do czasu, przynajmniej za pierwszym razem.
  5. Alternatywnie, w przypadku starszych dzieci (po 10-11 miesiącu), placki można usmażyć na patelni na oleju roślinnym lub maśle klarowanym. Smacznego!

Spróbuj też innych przepisów

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
dynia200562.60.69.8
banan100971.10.523.6
mąka kukurydziana30109.22.71.221
oliwa z oliwek544.1050
SUMA335306.36.47.354.4

Tabela wartości odżywczych – 1 placek

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
dynia33.39.30.40.11.6
banan16.716.20.20.13.9
mąka kukurydziana518.20.50.23.5
oliwa z oliwek0.87.400.80
SUMA55.851.11.11.29

12 thoughts on “Placki bananowo-dyniowe

      1. Najbardziej polecam dynię Hokkaido lub piżmową – są to bardziej suche odmiany dyni. Dynia Muscat też się dobrze sprawdzi, ale trzeba ją dobrze odcisnąć z nadmiaru soku.

    1. Można papier delikatnie posmarować oliwą z oliwek lub olejem roślinnym, np. rzepakowym, lub nieco dłużej potrzymać placki w piekarniku przed obróceniem. Natomiast te placuszki zwykle bardzo dobrze odchodzą od papieru 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*