Na jesienne, chłodne wieczory nie ma to jak rozgrzewające kakao, prawda? 🙂 My w każdym razie uwielbiamy 🙂
Oczywiście nie mam tu na myśli gotowych rozpuszczalnych produktów z dużą zawartością cukru, tylko napój przygotowany na bazie naturalnego kakao. I dlatego mam dla Was propozycję na zdrową i pyszną wersję kakao. Daktylowe kakao, jak sama nazwa wskazuje, jest słodzone wyłącznie suszonymi daktylami. Smacznego!
Porcja: ok. 160 g
Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 12 miesiąca życia (dlaczego?)
Składniki
1 szklanka mleka zwykłego lub roślinnego – 220 ml
1 płaska łyżeczka naturalnego kakao – 2 g
3-4 suszone daktyle – 15 g
cynamon – szczypta
odrobina miąższu z laski wanilii (opcjonalnie)
Przygotowanie
- Daktyle zalej mlekiem i gotuj 10-15 minut.
- Rozetnij laskę wanilii i wyskrob miąższ. Do mleka dodaj szczyptę wanilii, cynamonu i łyżeczkę kakao.
- Zmiksuj całość aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Przed podaniem ostudź.
Spróbuj też innych przepisów
- Bananowe kakao dla dzieci po 12 miesiącu życia
- Budyń czekoladowy z awokado dla dzieci po 12 miesiącu życia
Tabela wartości odżywczych
Produkt | Ilość [g] | Kalorie [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|---|---|
mleko migdałowe | 220 | 81.4 | 2.2 | 5.9 | 4.2 |
naturalne kakao | 2 | 6.1 | 0.5 | 0.2 | 0.3 |
daktyle suszone | 15 | 43.5 | 0.3 | 0.1 | 9.8 |
SUMA | 237 | 131 | 3 | 6.2 | 14.3 |