Krem z buraków (raczkujac.pl)

Krem z buraków

Krem z buraków to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego barszczu czerwonego, a przy okazji pożywna zupka dla malucha. Może w tym roku pojawi się u Was taki barszcz w nowym wydaniu na wigilijnym stole? 🙂

Z podanych proporcji składników ugotujesz duży garnek zupy dla kilku osób, ok. 5 porcji dla dorosłych. Po oddzieleniu porcji dla maluszka można krem dodatkowo doprawić według uznania. Jeśli jednak wolisz przyrządzić porcję tylko dla dziecka, zajrzyj do drugiej tabeli wartości spożywczych, znajdziesz tam proporcje dla sugerowanej porcji dla dziecka, czyli dla ok. 170 g zupy.

Po więcej inspiracji na potrawy wigilijne, w tym na tradycyjny barszcz czerwony, zachęcam Cię do sprawdzenia oferty e-booka świątecznego. Znajdziesz w nim aż 22 przepisy na świąteczne dania dla dzieci i całej rodziny! E-book jest dostępny w sprzedaży jedynie w grudniu.

Porcja: ok. 1 700 g, sugerowana porcja dla dziecka – 170 g

Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 12 miesiąca życia (dlaczego?)

Składniki

1 litr domowego bulionu mięsnego lub warzywnego
4-5 buraków – ok. 650 g
1 jabłko – 160 g
1 marchew – 90 g
1 pietruszka – 70 g
kawałek selera korzeniowego – 65 g
1 średnia cebula – 100 g
2 ząbki czosnku – 4 g
3 łyżki octu jabłkowego – 20 g
majeranek – 1 łyżeczka
sól morska – ½ łyżeczki
koperek (świeży) – do dekoracji zupy, po 1 łyżeczce na porcję

Przygotowanie

  1. Warzywa obierz, umyj i pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. W garnku zagotuj bulion. Następnie do gotującego się wywaru dodaj pokrojone warzywa, cebulę, czosnek i przyprawy wraz z octem.
  3. Gotuj przez ok. pół godziny, aż warzywa dobrze zmiękną. Pod koniec gotowania dodaj umyte, obrane i pokrojone w kostkę jabłko.
  4. Gotową zupę zmiksuj na gładki krem.
  5. Po przełożeniu do miseczek posyp świeżym koperkiem do smaku. Przed podaniem dziecku ostudź.

Spróbuj też innych przepisów

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
burak650266.512.40.760.5
jabłko16070.410.820.8
marchew9025.20.80.37.7
pietruszka, korzeń70281.90.37.7
seler korzeniowy6511.71.10.14.4
cebula100311.20.37.3
czosnek45.80.301.3
ocet jabłkowy204.2000.2
SUMA1159442.818.72.5109.9

Tabela wartości odżywczych dla sugerowanej porcji dla dziecka

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
burak6526.71.20.16.1
jabłko1670.10.12.1
marchew92.50.100.8
pietruszka, korzeń72.80.200.8
seler korzeniowy6.51.20.100.4
cebula103.10.100.7
czosnek0.40.6000.1
ocet jabłkowy20.4000
SUMA115.944.31.80.211

2 thoughts on “Krem z buraków

  1. Hmm.. Surowe warzywa dodane razem z octem chyba mogą niezmięknąć. Moim zdaniem lepiej ugotować lub upiec buraczki w całości oddzielnie i dopiero takie pokroić i dodać do wywaru z ugotowanymi pozostałymi warzywami,następnie dodać ocet-wtedy jego obecnosc ma sens. Pozdrawiam

    1. Hmmm, nigdy nie zauważyłam, żeby taki problem występował, a robiłam ten przepis nie raz. Oczywiście, jeśli wolisz, możesz ocet dodać na końcu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*