Trwa trzeci miesiąc rozszerzania diety mojego młodszego synka. Poniżej znajdziesz zestawienie jadłospisów z dziesiątego tygodnia.
Jeśli chcesz obserwować nasze postępy z dnia na dzień to przypominam, że relacjonuję je na bieżąco w relacjach na moim profilu na Instagramie i na stronie na Facebooku.
Podsumowanie poprzednich tygodni rozszerzania diety znajdziesz tutaj:
- tydzień pierwszy
- tydzień drugi
- tydzień trzeci
- tydzień czwarty
- tydzień piąty
- tydzień szósty
- tydzień siódmy
- tydzień ósmy
- tydzień dziewiąty
Podsumowując nasz dziesiąty tydzień rozszerzania diety:
- synek zjada już coraz więcej, spora część proponowanej przeze mnie porcji już faktycznie ląduje w brzuszku, co zdecydowanie potwierdza zawartość pieluszki 🙂
- synek już całkiem sprawnie samodzielnie bierze jedzenie do rączki, ćwiczy wciąż chwyt szczypcowy, czyli łapanie jedzenia między kciuk a palec wskazujący i idzie mu coraz lepiej, najlepiej jednak wciąż wychodzą mu rzuty w dal, jedzeniem lub łyżeczką 🙂
- ogólnie synek nadal nie bardzo daje się karmić, ale jeśli jest bardzo zainteresowany jedzeniem zdarza mu się czasem otworzyć buzię, jak trzymam coś na łyżeczce
- pod koniec tego tygodnia wprowadziłam do menu synka trzeci posiłek w postaci kolacji, pory jedzenia przedstawiają się teraz następująco: śniadanie koło 10/11, obiad koło 15/16 i kolacja koło 19, pomiędzy tymi posiłkami synek je mleko z piersi na żądanie, przy czym nadal proponuję mu mleko na pół godziny do godziny przed posiłkiem uzupełniającym
- wprowadziliśmy już:
- z produktów zbożowych: ryż, kasze: jaglaną, mannę, gryczaną białą (niepalona), orkiszową i kukurydzianą, makaron pszenny pełnoziarnisty, płatki: jaglane, ryżowe, owsiane, orkiszowe, mąkę kukurydzianą, ekspandowany amarantus, bułkę pszenną i chleb
- z warzyw: marchewkę, ziemniaka, pietruszkę, dynię, brokuła, selera, batata, buraka, pora, kalarepę, kukurydzę, cukinię, szparagi, pomidora, ogórka zielonego, paprykę, soczewicę czerwoną, fasolkę szparagową, kalafiora
- z owoców: awokado, jabłko, banana, gruszkę, truskawki, maliny, śliwki (suszone), rodzynki
- z mięs: dorsza, halibuta, indyka, kurczaka, polędwiczkę wieprzową
- z nabiału: jogurt naturalny
- jajko kurze
- do każdego posiłku proponuję synkowi wodę
- na razie nie zaobserwowałam żadnych reakcji alergicznych.
Poniżej zamieszczam szczegółowy jadłospis z kolejnego tygodnia rozszerzania diety wraz z krótkimi komentarzami odnośnie przebiegu poszczególnych dni.
View this post on InstagramA post shared by Marta Miśkiewicz (@raczkujac) on
Rozszerzanie diety – tydzień 10
Dzień 64
Śniadanie: kawałek chleba, jajko na twardo, banan, pomidorki koktajlowe
Zdecydowanie synek preferuje jedzenie podane w kawałkach.
Obiad: pieczone razem w „papilocie”: kawałki kurczaka, papryki, marchewki, ziemniaka i fasolka + buraczki z jabłkiem
Obiad bogaty, a bardzo prosty w wykonaniu. Powyżej możesz zobaczyć post na Instagramie w którym opisuję przygotowanie tego dania.
Dzień 65
Śniadanie: kanapki z pastą jajeczną z awokado i osobno kawałek awokado
Obiad: makaron z sosem pomidorowym i buraczki z jabłkiem
Najprostszy sos pomidorowy 🙂 Wykorzystałam 1 pomidora. Z pomidora odcięłam skórę, a następnie pokroiłam go w kostkę. Włożyłam do małego garnuszka, gotowałam aż sos zgęstniał, a pod koniec dodałam świeżą bazylię i oliwę z oliwek.
Dzień 66
Śniadanie: kawałek bułki z pastą jajeczną z awokado, kawałek jajka na twardo, banan
Obiad: kurczak, ziemniak, marchew, papryka i fasolka pieczone razem w piekarniku w papilocie i buraczki z jabłkiem
Dzień 67
Śniadanie: owsianka na wodzie z rodzynkami i bananem
Obiad: makaron pełnoziarnisty z sosem pomidorowym z bazylią + marchewka i fasolka gotowane na parze
Dzień 68
Śniadanie: płatki jaglane z bananem i gruszką
Obiad: pierwsza zupka jarzynowa z soczewicą czerwoną
Skorzystałam z porcji zupki, którą miałam zamrożoną. Soczewicę ugotowałam osobno zgodnie z przepisem na opakowaniu i dodałam do zupy.
Dzień 69
Śniadanie: płatki jaglane z jogurtem naturalnym, bananem, truskawkami i malinami
Obiad: krem marchewkowy z fasolką szparagową, pomidorem i soczewicą
Do przygotowania zupy wykorzystałam:
– mix warzyw (marchewka, pietruszka, seler, por, fasolka szparagowa) – ok. 500 g
– 4 ziemniaki – ok. 380 g
– 1 pomidor
– pęczek koperku i natki pietruszki
– 2 łyżki oliwy z oliwek
Warzywa włożyłam do gotującej się wody (ok. 900 ml). Gotowałam całość 20 minut, pomidora dodałam w połowie czasu gotowania. Pod koniec dodałam koperek, natkę i oliwę z oliwek.
Soczewicę ugotowałam osobno i dodałam do zupy.
Kolacja: kostki z kaszy manny z bananem, truskawkami i malinami
Synkowi bardzo przypadły do gustu maliny 🙂
Dzień 70
Śniadanie: jogurt naturalny z ekspandowanym amarantusem i owocami: bananem, truskawkami i malinami
Obiad: krem marchewkowy z fasolką szparagową i pomidorem, podany z ryżem
Ryż ugotowałam osobno i dodałam do zupy.
Kolacja: polędwiczka pieczona z jabłkiem, warzywa gotowane na parze: ziemniak, marchewka, pietruszka
Przepis na polędwiczkę z piekarnika podawałam w poprzednim podsumowaniu tygodnia.
Tego wlasnie mi brakowalo. Bardzo fajne propozycje daniowe, podkradam dla mojego 8mc synka ! Dzięki za inspiracje 🙂