Niedawno podzieliłam się z Wami w relacji na moim profilu na Instagramie zdjęciem kolacji synka, który zajadał się kanapkami z pastą warzywną z pieczonej papryki i bakłażana z dodatkiem pestek dyni. Dostałam sporo wiadomości z prośbą o przepis, więc dzielę się 🙂
Pasta wyszła faktycznie pyszna, a po odłożeniu porcji dla dziecka można ją dodatkowo dostosować pod własne gusta i np. posolić. Pasta świetnie sprawdzi się na kanapki na śniadanie, kolację czy też przekąskę w ciągu dnia. Warzywa polecam upiec przy okazji używania piekarnika np. do przygotowania obiadu.
Porcja: ok. 150 g
Przeznaczenie: dla dzieci po 8 miesiącu życia
Składniki
1/2 bakłażana – 120 g
1/2 papryki czerwonej – 100 g
garść pestek dyni – 20 g
2 łyżki oliwy z oliwek – 20 g
Przygotowanie
- Paprykę i bakłażana umyj i przekrój na pół, z papryki usuń dodatkowo gniazdo nasienne. Warzywa zawiń w papier do pieczenia i piecz w piekarniku ok. 45 min w 180 stopniach.
- Po upieczeniu zdejmij skórę z warzyw.
- Wszystkie składniki włóż do miksera i miksuj aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Wskazówka
Kanapkę posmarowaną pastą możesz z wierzchu posypać np.: szczypiorkiem, sezamem czy też czarnuszką.
Spróbuj też innych przepisów
Tabela wartości odżywczych
Produkt | Ilość [g] | Kalorie [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|---|---|
papryka | 100 | 32 | 1.3 | 0.2 | 7.2 |
bakłażan | 120 | 26.4 | 1.6 | 0.1 | 7.7 |
dynia, pestki | 20 | 113.2 | 5.1 | 9.2 | 3.7 |
oliwa z oliwek | 20 | 176.2 | 0 | 19.9 | 0.1 |
SUMA | 260 | 347.8 | 8 | 29.4 | 18.7 |
Aby pozybyć się smaku goryczki, bakłażana soli się przed obróbką cieplną – to dla dorosłych. A w jaki sposób można pozbyć się tego nieprzyjemnego smaku przygotowując posiłki dla malucha?
Ja nigdy bakłażana nie soliłam przed użyciem. Szczerze mówiąc nigdy nie doszukałam się w nim goryczy czy w potrawach z nim zrobionych, pieczony jest pyszny taki jaki jest. Do gotowanych sosów też dodaję bez specjalnego przygotowania.
Witam, chciałam zapytać czy można zastąpić czymś innym pestki dyni? Pozdrawiam:-)
Tak, oczywiście, np. nasionami słonecznika, sezamem, siemieniem lnianym.