Szukacie pomysłu na śniadanie dla niemowlaka? Może prosty omlet z pomidorkami koktajlowymi?
Niemowlakom i małym dzieciom nie zaleca się podawać smażonych produktów, a przynajmniej należy mocno ograniczać tego typu potrawy. Dlatego też chciałabym Wam pokazać, że można omlet zrobić np. przy użyciu niewielkiej ilości wody, a więc usmażyć go bez użycia tłuszczu.
Porcja: ok. 70 g
Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 10 miesiąca życia (mniejszym maluchom można zaproponować np. połowę takiego omletu)
Składniki
1 jajko kurze całe – ok. 55 g
pomidorki koktajlowe – 30 g (ok. 4 pomidorki)
woda źródlana – 1-2 łyżki
Przygotowanie
Pomidorki dokładnie umyj, a następnie pokrój w kostkę. Ewentualnie możesz pomidorki sparzyć wrzątkiem i zdjąć z nich skórę, ale nie jest to konieczne.
Wymieszaj w miseczce jajko z pomidorkami.
Na patelni przystosowanej do smażenia bez tłuszczu rozgrzej 1-2 łyżki wody i wylej masę jajeczną. Smaż z obu stron, aż omlet dobrze się zetnie.
Tabela wartości odżywczych
Produkt | Ilość [g] | Kalorie [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|---|---|
jajko kurze całe | 55 | 75.9 | 6.8 | 5.4 | 0.4 |
pomidor | 30 | 4.8 | 0.3 | 0.1 | 1.1 |
SUMA | 85 | 80.7 | 7.1 | 5.5 | 1.5 |