Pulpety z dorsza z kaszą jaglaną (raczkujac.pl)

Pulpety z dorsza z kaszą jaglaną

Kasza jaglana świetnie sprawdza się jako składnik pulpetów, a że jest zdrowa i warto ją jeść każdy już chyba słyszał 🙂 Więcej o właściwościach kaszy jaglanej pisałam przy okazji przepisu na kaszę jaglaną z dynią i marchewką. Przypomnę tylko, że kasza jaglana ma właściwości antywirusowe, dlatego szczególnie warto ją jeść w sezonie przeziębieniowym. Pulpety z dorsza z kaszą jaglaną w sosie pomidorowym to jedno z ulubionych dań mojego synka, mam nadzieję, że Waszym maluchom też będą smakowały 🙂

Porcja: ok. 4 porcje dla malucha

Przeznaczenie: dla dzieci po. 8 miesiącu życia

Składniki

Pulpety

dorsz, filet bez skóry, świeży  – 120 g
kasza jaglana – 60 g
1 żółtko – 20 g
estragon – szczypta
1  łyżeczka natki pietruszki (świeżej)
1 łyżeczka koperku (świeżego)

Sos warzywny

2-3 marchewki – 160 g
kawałek selera – 80 g
1/2 niedużej cebuli – 40 g
2 pomidory – 320 g
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 30% (sprawdź skład, wybierz taki bez dodatku soli) – 20 g
1 łyżka masła klarowanego – 20 g
1,5 szklanki wody –  350 ml

Przygotowanie

Warzywa obierz i umyj. Marchew i seler zetrzyj na tarce o małych oczkach lub pokrój w drobną kostkę, a cebulę drobno posiekaj. Pomidor sparz wrzątkiem i zdejmij skórę, a następnie pokrój w kostkę. Warzywa razem z koncentratem wrzuć do gotującej się wody i gotuj pod przykryciem przez co najmniej 10 minut.

Kaszę jaglaną ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu i pozostaw na chwilę do ostudzenia. Mięso ryby rozdrobnij – poszatkuj lub zmiel, zwracając uwagę czy nie ma ości. Koperek i natkę dokładnie opłucz i drobno posiekaj. Wymieszaj rybę z kaszą, żółtkiem i przyprawami, a następnie uformuj niewielkie pulpety. Jeśli pulpety słabo się kleją dodaj więcej jajka (wykorzystaj oddzielone wcześniej białko).

Kolejny krok to dodanie pulpetów do sosu. Aby pulpety nie rozpadły się przy wkładaniu do garnka z sosem i potem w trakcie gotowania sos powinien się jedynie delikatnie gotować na jak najmniejszym ogniu. Gotuj całość jeszcze około 20-30 minut. Pod koniec gotowania dodaj masło. Sprawdź czy warzywa są miękkie, a sos odpowiednio gęsty. W razie potrzeby podczas gotowania dolej wody.

Przed podaniem ostudź.

Tabela wartości odżywczych dla 1 porcji

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
dorsz, filet bez skóry, świeży3019.85.20.10
kasza jaglana1552.51.70.510.2
marchew4011.20.40.13.4
seler korzeniowy203.60.301.3
cebula103.10.100.7
jajko kurze, żółtko721.91.120
pomidor8012.80.80.23
koncentrat pomidorowy 30%54.70.30.10.9
masło klarowane544.9050
SUMA212174.59.9819.5

Spróbuj też innych przepisów

8 thoughts on “Pulpety z dorsza z kaszą jaglaną

    1. Dziękuję 🙂 Zawsze przy okazji robię też mocniej przyprawioną wersję dla dorosłych z pozostałej części dorsza i też je bardzo lubię 🙂

  1. Super pomysł! Do tej pory jedliśmy mało ryb, ale takie przepisy zdecydowanie zachęcają do wzbogacenia diety! 🙂 Dzięki!

      1. W końcu udało się zrobić! 🙂 Wyszły pyyyyszne! Jak tylko Jan zjadł swoją porcję to od razu przybiegł do mojej, więc też musiałam się podzielić 😉 Tylko trochę mi się rozwaliły, bo w złych proporcjach połączyłam 😉 Ale smakowo idealne! Nic dodać nic ująć 🙂

        1. Super! Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂 Pulpety są delikatne, żeby się nie rozpadały trzeba je dokładnie uformować, żeby się dobrze skleiły przed gotowaniem, a potem gotować na bardzo małym ogniu. Ale nawet jak się trochę rozpadną nie tracą na smaku i uroku 🙂

  2. Rewelacyjne. Mój syn tylko ukryzł kawałek, ale moze następnym razem będzie lepiej 😉 Mi baaaardzo smakowały.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*