Ostatnio ulubionym daniem obiadowym mojego synka jest właściwie cokolwiek byle było w sosie pomidorowym Dzisiaj więc pomysł na indyka w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną niepaloną.
Mój synek odkąd skończył roczek jest dużo bardziej wybredny jeśli chodzi o jedzenie. Kiedyś jadł właściwie wszystko co mu przygotowałam, a po skończeniu roku najpierw zagląda do miski i jeśli coś mu się nie spodoba wizualnie nie chce nawet spróbować. Tak było np. w przypadku potraw o kolorze zielonym – zaglądał do miski, patrzył się na mnie z niesmakiem i kręcił głową jak próbowałam go zachęcić do pierwszej łyżki Teraz ma fazy, że coś mu bardzo smakuje i chce jeść tylko to. Kiedyś uwielbiał buraki, teraz już nie bardzo. Obecnie jest faza na sos pomidorowy
Czy Wasze dzieci też tak mają, że jak coś im zasmakuje to chcą to jeść na okrągło? Czy raczej wolą różnorodność?
Porcja: ok. 260 g
Przeznaczenie: dla dzieci po 12. miesiącu życia (ze względu na porcję, jeśli Twój niemowlak ma duży apetyt lub podzielisz danie np. na dwie porcje możesz podać po 8. miesiącu)
Składniki
pierś z indyka – 30 g
1,5 łyżki kaszy gryczanej niepalonej – 15 g
1/2 marchewki – 40 g
kawałek kalarepy – 40 g
kawałek selera korzeniowego – 10 g
1/3 pomidora – 50 g
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 30% – 7 g
kawałek pora – 10 g
1 mały ząbek czosnku
1 łyżeczka mąki, np. kukurydzianej – 5 g
1 łyżeczka oliwy z oliwek – 5 g
1 szklanka wody – ok. 200 ml
majeranek – szczypta
papryka słodka czerwona – szczypta
pieprz – szczypta
koperek (świeży) – 1 łyżeczka
Przygotowanie
Mięso pozbaw tłuszczu i pokrój w drobną kostkę. Możesz je delikatnie oprószyć majerankiem, słodką czerwoną papryką i pieprzem. Warzywa obierz i dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, pomidora natnij u góry na krzyż, sparz wrzątkiem i zdejmij skórę. Warzywa następnie pokrój w kostkę, pora posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
Do gotującej się wody w garnku włóż najpierw mięso i gotuj przez ok. 5-10 minut. Następnie dodaj warzywa (poza pomidorem), czosnek i mąkę, która zagęści sos. Staraj się mąkę dosypywać stopniowo i powoli, stale mieszając lub wymieszaj ją wcześniej z niewielką ilością wody, żeby uniknąć grudek. Po 5 minutach dodaj kaszę gryczaną, a po kolejnych 5 minutach pomidora i koncentrat pomidorowy. Gotuj całość jeszcze przez ok. 10 minut, pod przykryciem. Co jakiś czas zajrzyj do garnka i zamieszaj, gdyż dodatek mąki sprawia, że potrawa chętniej przywiera do dna. W razie potrzeby podczas gotowania dolej wody. Pod koniec gotowania dodaj koperek. Sprawdź czy warzywa i mięso są miękkie, a sos odpowiednio gęsty i ewentualnie jeszcze chwilę pogotuj.
Gotową potrawę wymieszaj z oliwą z oliwek. Przed podaniem ostudź.
Tabela wartości odżywczych
Produkt | Ilość [g] | Kalorie [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|---|---|
indyk, pierś bez skóry, surowa | 30 | 26.4 | 6.1 | 0.3 | 0 |
kasza gryczana biała niepalona | 15 | 51 | 1.8 | 0.4 | 9.7 |
marchew | 40 | 11.2 | 0.4 | 0.1 | 3.4 |
kalarepa | 40 | 12.4 | 0.9 | 0.2 | 2.6 |
seler korzeniowy | 10 | 1.8 | 0.2 | 0 | 0.7 |
pomidor | 50 | 8 | 0.5 | 0.2 | 1.9 |
koncentrat pomidorowy 30% | 7 | 6.6 | 0.4 | 0.1 | 1.2 |
por | 10 | 2.5 | 0.2 | 0 | 0.6 |
czosnek | 0.5 | 0.7 | 0 | 0 | 0.2 |
mąka kukurydziana | 5 | 18.2 | 0.5 | 0.2 | 3.5 |
oliwa z oliwek | 5 | 44.1 | 0 | 5 | 0 |
SUMA | 212.5 | 182.9 | 10.9 | 6.6 | 23.7 |
Może przekonać się do koloru zielonego,jak skosztuje zielonych koktajli :):) sprawdzone, polecam!
To już było dawno temu
Teraz uwielbia szpinak, ale przekonał się do niego na początku właśnie w koktajlu 