Pyszne, delikatne i puszyste babeczki dyniowe, to nowy hit u mnie w domu 🙂
W przepisie wykorzystuję purée z dyni, które można przyrządzić na dwa sposoby. Pierwsza opcja to przygotowanie ilości wyłącznie na potrzebę danego wypieku, według opisu poniżej w części „Przygotowanie”. Alternatywnie – opcja, którą bardzo polecam – możesz przygotować od razu większą ilość purée piekąc najpierw dynię w piekarniku. Użycie piekarnika ma sens właśnie przy przerabianiu na raz większej ilości dyni, np. całej dużej dyni. Polecam tego typu przepis na purée z dyni ze strony Małej Cukierenki (osobiście moja ulubiona strona z wypiekami). Tak przygotowane purée można potem zamrozić i wykorzystywać przez zimę do różnych wypieków, dżemów, kaszek itp. Przygotowuje się raz, a korzysta potem długo, co daje dużą oszczędność czasu 🙂 A czasu zawsze brak, więc takie rozwiązania są w cenie, prawda? 🙂
Porcja: 12 babeczek – waga ok. 935 g, 1 babeczka – ok. 80 g
Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 12 miesiąca życia
Składniki
mąka orkiszowa pełnoziarnista – 250 g (ok. 2,5 szklanki)
migdały – 50 g
orzechy laskowe – 25 g
mleczko kokosowe – 170 ml (ok. 3/4 szklanki)
miód – 100 g (ok. 3 kopiaste łyżki)
olej kokosowy lub inny roślinny – 85 g (ok. 1/3 szklanki)
proszek do pieczenia – 7 g (ok. 2 łyżeczki)
soda oczyszczona – 3 g (ok. 0,5 łyżeczki)
sól morska – szczypta
cynamon – szczypta
1 jajko kurze – ok. 50 g
purée z dyni – 300 g (ok. 1 szklanka)
Przygotowanie
Aby przygotować wymienioną w składnikach ilość purée z dyni potrzebujemy ok. pół kg surowej dyni – faktyczna ilość zależy od rodzaju dyni i tego jak bardzo jest wodnista. Dynię umyj, odetnij skórę, pozbaw gniazda nasiennego, a następnie pokrój w kostkę. Pokrojoną dynię wrzuć do garnka, możesz dodać kilka łyżek wody (2-3 w zupełności wystarczą) i duś dynię, aż zmięknie. Potem zmiksuj ją na gładką masę. Jeśli nadal widać oddzielającą się przy mieszaniu wodę, należy purée jeszcze chwilę pogotować. Alternatywnie, jeśli zależy nam na czasie, nadmiaru soku możemy się pozbyć odciskając go przy pomocy sitka. Purée z dyni musi być dobrze odsączone, żeby ciasto nie było zbyt mokre, gdyż może to grozić zakalcem.
Migdały i orzechy laskowe zmiksuj. Mąkę przesiej do miski i wymieszaj dokładnie z pozostałymi suchymi składnikami: zmielonymi orzechami, proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem.
W drugiej misce zmiksuj mokre składniki: mleko kokosowe, miód, jajko i olej kokosowy (dobrze go wcześniej postawić na trochę w ciepłym miejscu, żeby miał płynną konsystencję). Dodaj purée z dyni i jeszcze raz zmiksuj.
Następnie wymieszaj dokładnie suche składniki z mokrymi.
Gotową masę przełóż równomiernie do 12 foremek na muffinki i wstaw do rozgrzanego wcześniej piekarnika. Piecz przez ok. 30 minut w temperaturze 190°C.
Spróbuj też innych przepisów
- Muffinki owsiane bananowo-czekoladowe dla dzieci po 12 miesiącu życia
- Placki z dyni dla dzieci po 11 miesiącu życia
Tabela wartości odżywczych
Produkt | Ilość [g] | Kalorie [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|---|---|
mąka orkiszowa pełnoziarnista | 250 | 827.5 | 30 | 4.5 | 155 |
migdały | 50 | 301 | 11 | 25.3 | 4.8 |
orzechy laskowe | 25 | 161 | 3.7 | 15.8 | 3.8 |
mleko kokosowe | 170 | 314.5 | 2.7 | 32.3 | 3.4 |
miód pszczeli | 100 | 331 | 0.4 | 0 | 79.9 |
olej kokosowy | 85 | 765 | 0 | 85 | 0 |
jajko kurze całe | 50 | 69 | 6.2 | 5 | 0.4 |
proszek do pieczenia | 7 | 3.6 | 0.1 | 0 | 0.8 |
dynia | 400 | 112 | 5.2 | 1.2 | 19.6 |
SUMA | 1137 | 2884.6 | 59.3 | 169.1 | 267.7 |
Tabela wartości odżywczych dla 1 babeczki
Produkt | Ilość [g] | Kalorie [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|---|---|
mąka orkiszowa pełnoziarnista | 20.8 | 69 | 2.5 | 0.4 | 12.9 |
migdały | 4.2 | 25.1 | 0.9 | 2.1 | 0.4 |
orzechy laskowe | 2.1 | 13.4 | 0.3 | 1.3 | 0.3 |
mleko kokosowe | 14.2 | 26.2 | 0.2 | 2.7 | 0.3 |
miód pszczeli | 8.3 | 27.6 | 0 | 0 | 6.7 |
olej kokosowy | 7.1 | 63.8 | 0 | 7.1 | 0 |
jajko kurze całe | 4.2 | 5.8 | 0.5 | 0.4 | 0 |
proszek do pieczenia | 0.6 | 0.3 | 0 | 0 | 0.1 |
dynia | 33.3 | 9.3 | 0.4 | 0.1 | 1.6 |
SUMA | 94.8 | 240.4 | 4.9 | 14.1 | 22.3 |
smakowicie
Dziękuję 🙂
A czy mrożona dynia moze być? I w jakiej proporcji, jak ją przyrządzić?
Można skorzystać z mrożonej. Po rozmrożeniu przygotować tak jak surową zgodnie z opisem w przepisie.
A czy dynię można upiec?
Oczywiście 🙂
Czy gotowe piuree można trzymać parę dni? Jak zapasterysowac w słoiczkach ma przyszłość ? Ile może stać zapasterysowana?;)
Puree można w lodówce trzymać 2-3 dni. Nadmiar polecam zamrozić, to bezpieczniejsza metoda.
Super dziękuję . Po prostu pojemniczek i do zamrażarki ? I tam już nie ma za bardzo określonego czasu ? Wiadomo że z umiarem 🙂
Tak, pojemniczek albo woreczek do mrożenia. W ciągu roku powinno się wykorzystać.
Dziękuję bardzo:)
Jaką mąką bezglutenową można zastąpić tą orkiszową?
Np. kukurydzianą.