Zdrowa i pożywna, a jednocześnie pyszna, wersja standardowego budyniu, czyli budyń jaglany, to dzisiejsza propozycja w ramach cyklu środa z przekąską. Zachęcam do dekorowania budyniu wedle upodobań sezonowymi owocami. Smacznego!
Porcja: 1 porcja – ok. 140 g
Przeznaczenie: dla dzieci po 8. miesiącu życia
Składniki
1 łyżka kaszy jaglanej – 10 g
1/4 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego) – 50 ml
1/4 szklanki wody – 50 ml
1 nieduży banan – 80 g
Przygotowanie
- Kaszę jaglaną przepłucz przed gotowaniem, najpierw zimną wodą, a potem wrzątkiem. Następnie przełóż ją do garnka i zalej mlekiem i wodą.
- Gotuj do momentu wchłonięcia płynu, czyli przez ok. 15-20 minut.
- Banana umyj i obierz.
- Ugotowaną kaszę zmiksuj razem z bananem aż do uzyskania konsystencji budyniu.
Wskazówki
Wierzch budyniu jaglanego możesz udekorować sezonowymi owocami.
Starszym maluchom możesz zrobić budyń w całości na mleku.
Spróbuj też innych przepisów
Tabela wartości odżywczych
Produkt | Ilość [g] | Kalorie [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|---|---|
kasza jaglana | 10 | 35 | 1.1 | 0.3 | 6.8 |
mleko migdałowe | 100 | 37 | 1 | 2.7 | 1.9 |
banan | 80 | 77.6 | 0.9 | 0.4 | 18.9 |
SUMA | 190 | 149.6 | 3 | 3.4 | 27.6 |