Buraczki to świetne uzupełnienie obiadu dla większego malucha lub pełna potrawa dla niemowlaka dopiero rozszerzającego swoją dietę. Polecam przygotować większą porcję dla całej rodziny, bo buraczki są pyszne 🙂
Porcja: ok. 115 g
Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 6 miesiąca życia
Składniki
burak – 80 g
jabłko – 30 g
gruszka – 20 g
woda źródlana – ½ szklanki (ok. 100 ml)
Przygotowanie
Umyj i obierz buraka, a następnie pokrój go w talarki lub kostkę. W garnku zagotuj wodę i wrzuć pokrojone warzywo. Gotuj pod przykryciem przez 20 minut, aż burak będzie miękki.
Jabłko i gruszkę umyj, obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Tak przygotowane owoce dodaj do ugotowanego buraka (wcześniej odlej wodę) i całość zmiksuj. Potem jeszcze przez chwilę potrzymaj na ogniu. Przed podaniem ostudź.
Alternatywnie można buraka ugotować w całości i potem razem z jabłkiem i gruszką zetrzeć na tarce o małych oczkach. To wersja dla dzieci, które chętnie gryzą, bo w tym wypadku mamy do czynienia z większymi fragmentami, a nie z gładką papką.
Tabela wartości odżywczych
Produkt | Ilość [g] | Kalorie [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|---|---|
burak | 80 | 32.8 | 1.5 | 0.1 | 7.4 |
jabłko | 30 | 13.2 | 0.2 | 0.2 | 3.9 |
gruszka | 20 | 11 | 0.1 | 0.1 | 2.9 |
SUMA | 130 | 57 | 1.8 | 0.3 | 14.3 |
Witam. Pyszne są 🥰
Można zrobić w większej porcji i odstawić do słoiczków na „zapas” ? 🙂
Bardzo się cieszę 🙂 Polecam zrobić więcej i zamrozić, to bezpieczniejsza forma przechowywania.
A w słoiczki też można zrobić bo mam 3kg jabłek i mojemu synkowi smakuje burczał z jabłkiem .
Bo taki jest z HiPP w słoiczki .
Spróbuję i gruszką . Ale żeby było na dłuższą metę to czy można w słoiczki ??
Polecałabym mrożenie w porcjach. To bezpieczniejsza metoda niż słoiczki. Sama mrożę bardzo często buraczki właśnie w takiej formie.