Nie ma to jak własnoręcznie zrobiony chlebek 🙂 Właściwie nie wymaga on dużo pracy, a smakuje zupełnie inaczej niż te kupne. Mnie przekonuje to, że dokładnie wiem co do niego wrzucam, no i, co dla mnie istotne, mogę łatwo skontrolować ilość białka. My w domu od razu robimy 3 bochenki i potem 2 zamrażamy.
Porcja: 1 bochenek – ok. 830 g, 1 kromka – ok. 60 g
Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 12 miesiąca życia
Składniki
Rozczyn
½ łyżeczki cukru – ok. 2,5 g
letnia woda źródlana – 100 ml
drożdże piekarskie prasowane – 25 g
Ciasto
mąka pełnoziarnista żytnia – 300 g
mąka tortowa pszenna typ 450 – 200 g
1 łyżeczka soli – ok. 5 g
pestki dyni – 20 g
nasiona słonecznika – 10 g
miękkie masło – 30 g
letnia woda źródlana – 250 ml
Przygotowanie
W osobnym naczyniu w niewielkiej ilości ciepłej wody (ok. 100 ml) rozpuść cukier, następnie dodaj drożdże, rozgnieć widelcem i rozmieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 10 minut o ile wcześniej rozczyn nie urośnie do krawędzi naczynia.
Pestki dyni i nasiona słonecznika rozdrobnij, np. za pomocą blendera, gdyż maluch mógłby mieć problem z ich pogryzieniem. Jeśli Twój maluszek ma już ząbki i dobrze sobie radzi z gryzieniem, możesz dodać pestki w całości. W misce wymieszaj oba rodzaje mąki, rozdrobnione pestki dyni i nasiona słonecznika oraz sól. Następnie dodaj masło i rozczyn. Wodę dolewaj powoli, stopniowo wyrabiając ciasto. Ciasto powinno być gęste i lepkie, łatwo odchodzić od rąk. Ilość wody dostosuj tak, aby ciasto osiągnęło odpowiednią konsystencję. Może się okazać, że potrzeba jej ciut mniej lub więcej niż podane powyżej.
Wyrobione ciasto przełóż do małej foremki o wymiarach 25 cm x 10 cm, wysmarowanej wcześniej masłem. Odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 1,5 h lub do czasu aż ciasto urośnie niemal do brzegów foremki.
Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C. Wyrośnięty chleb wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 40 minut.
Tabela wartości odżywczych
Produkt | Ilość [g] | Kalorie [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|---|---|
mąka pełnoziarnista żytnia | 300 | 990 | 15.6 | 4.8 | 201 |
mąka tortowa pszenna typ 450 | 200 | 700 | 24 | 3 | 146 |
cukier biały | 2.5 | 10.1 | 0 | 0 | 2.5 |
masło osełka | 30 | 202.2 | 0.1 | 22.4 | 0.1 |
drożdże piekarskie prasowane | 25 | 31 | 2.9 | 0.4 | 3.7 |
dynia, pestki | 20 | 113.2 | 5.1 | 9.2 | 3.7 |
słonecznik, nasiona | 10 | 57 | 2.5 | 4.5 | 2.3 |
SUMA | 587.5 | 2103.5 | 50.3 | 44.3 | 359.2 |