Duszony schab z warzywami (raczkujac.pl)

Duszony schab z warzywami

Ostatnio w daniach obiadowych króluje u nas sos pomidorowy, ze względu na obecne preferencje mojego synka. Aby nieco odmienić jadłospis pomyślałam, że tym razem zaryzykuję coś innego 🙂 Dziś więc proponuję duszony schab z warzywami.

Przepis oznaczyłam jako powyżej roku ze względu na wielkość porcji. Jeśli jednak już wprowadziłaś do diety malucha wymienione składniki to spokojnie możesz podać danie niemowlakowi, najprawdopodobniej jednak nie będzie w stanie zjeść całej porcji, warto ją wtedy podzielić np. na pół.

Porcja: ok. 250 g

Przeznaczenie: dla dzieci po 12. miesiącu życia (ze względu na porcję)

Składniki

wieprzowina, schab – 35 g
1 ziemniak – 70 g
1/2 marchewki – 40 g
kawałek cebuli – 10 g
kawałek pora – 10 g
kawałek papryki – 30 g
1/2 pietruszki – 20 g
1 łyżeczka mąki kukurydzianej – 5 g
1 łyżeczka masła klarowanego (lub zwykłego) – 5 g
1/2 szklanki wody – ok. 100 ml
majeranek – szczypta
papryka słodka czerwona – szczypta
pieprz – szczypta
1 liść laurowy
świeży koperek lub natka pietruszki – 1 łyżeczka

Przygotowanie

Mięso pozbaw tłuszczu i pokrój w drobną kostkę. Możesz je delikatnie oprószyć majerankiem, słodką czerwoną papryką i pieprzem. Po dodaniu przypraw obtocz mięso w mące. Warzywa obierz i dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Tak przygotowane warzywa pokrój w kostkę, cebulę i pora drobno posiekaj.

Masło wraz z niewielką ilością wody (2-3 łyżki) rozgrzej w garnku, a następnie dodaj mięso, cały czas mieszając. Po kilku minutach dolej pół szklanki świeżo przegotowanej wody, wrzuć liść laurowy, możesz też dodać od razu cebulę i pora, i duś przez 15-20 minut. Następnie dodaj pozostałe warzywa i gotuj całość jeszcze przez ok. 20 minut. Co jakiś czas zajrzyj do garnka i zamieszaj, gdyż dodatek mąki sprawia, że potrawa chętniej przywiera do dna. W razie potrzeby podczas gotowania dolej wody. Pod koniec gotowania dodaj koperek lub natkę. Sprawdź czy mięso i warzywa są miękkie. Pamiętaj, aby po skończonym gotowaniu wyjąć z potrawy liść laurowy.

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
wieprzowina, schab3546.96.72.10
ziemniaki7052.51.20.113.3
marchew4011.20.40.13.4
cebula103.10.100.7
por102.50.200.6
papryka309.60.40.12.2
pietruszka, korzeń2080.50.12.2
mąka kukurydziana518.20.50.23.5
masło klarowane544.9050
SUMA225196.9107.825.9

8 thoughts on “Duszony schab z warzywami

  1. Dziękuje za ten przepis 🙂 mój jedenastomiesięczny synek zjadł cała porcje na raz 😅 także biorę się za przeglądanie innych dań. Pozdrawiam

      1. U mnie również sprawdził się ten przepis, synek blisko roczek zjadł całą porcję ze smakiem na jeden posiłek, smaczne i łatwe w przygotowaniu 🙂 już przeglądam inne przepisy 😉 dziękuję 😉

          1. Witam Pania serdecznie mam na imię Patrycja i jestem mamą córeczki 11 miesięcznej.
            Czy może Pani mi podpowiedzieć jakie obiadki dla mojej córeczki??
            Moja córeczka aktualnie je obiadki ze słoiczków, a moich potraw nie bardzo chce jeść, a ja gotowałam głównie zupki jarzynowe czy krupnik. Mogła by mi Pani powiedzieć jak ma wyglądać obiadki

          2. Zachęcam do przejrzenia propozycji obiadowych na blogu – w galerii można przeglądać różne przepisy. Jeśli córeczka na ten moment preferuje obiadki ze słoiczków to polecałabym zacząć od dań jednogarnkowych, bo mogą jej nieco przypominać te ze słoiczków. Takich jak ten właśnie przepis. A jak coś jest na początek podobne do tego co zna i lubi to łatwiej to dziecku zaakceptować. Takich propozycji jest sporo na blogu. A jeśli chodzi o więcej pomysłów i skuteczne włączanie dziecka w rodzinne posiłki to polecam mój e-book „Przepisy na rodzinne obiady”. Więcej o nim tutaj: https://oferta.raczkujac.pl/ebook-przepisy-na-rodzinne-obiady/ Pozdrawiam i trzymam kciuki 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*