Próbowałaś już robić budyń jaglany? Jeśli nie – gorąco polecam 🙂 A przy okazji mam dla Ciebie super propozycję – dyniowy budyń jaglany 🙂
Do jego przygotowania potrzebujesz purée z dyni. Purée z dyni to upieczony lub ugotowany miąższ dyni, następnie zmiksowany i odparowany lub odsączony z nadmiaru wody. Dokładny przepis na purée z dyni znajdziesz w e-booku Przepisy na rodzinne śniadania.
Chociaż możesz powiedzieć, że sezon na dynię już za nami, ale… po pierwsze zawsze zachęcam do mrożenia purée z dyni, bo ma szerokie zastosowanie, więc możliwe, że masz zapasy w zamrażarce 🙂 A po drugie w sklepach (np. w Biedronce) można jeszcze spotkać dynię piżmową, która też świetnie nadaje się do purée, bo nie jest wodnista.
Po więcej fajnych przepisów (aż 63!), w tym na czekoladowy budyń jaglany, zapraszam Cię do sprawdzenia oferty wspomnianego już wyżej e-booka: Przepisy na rodzinne śniadania. Możesz go też kupić w pakiecie z mini e-bookiem: 10 przekąsek dla całej rodziny.
Dyniowy budyń jaglany
Porcja: 3 porcje
Przeznaczenie: dla dzieci po 8. miesiącu życia
Składniki
1/4 szklanki kaszy jaglanej – 50 g
1 szklanka mleka (zwykłego lub roślinnego) – 250 ml
1 banan – 120 g
1/2 szklanki purée z dyni – 100 g
cynamon – szczypta
kardamon – szczypta
Przygotowanie
- Kaszę jaglaną przepłucz przed gotowaniem, najpierw zimną wodą, a potem wrzątkiem. Następnie przełóż kaszę do garnka i zalej mlekiem.
- Gotuj pod przykryciem do momentu wchłonięcia mleka, czyli przez ok. 15-20 minut.
- Purée z dyni to upieczony lub ugotowany miąższ dyni, następnie zmiksowany i odparowany lub odsączony z nadmiaru wody. Dokładny przepis na purée z dyni znajdziesz w e-booku: Przepisy na rodzinne śniadania.
- Wszystkie składniki zmiksuj razem, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
Wskazówka
Wierzch budyniu możesz udekorować sezonowymi owocami. Ja posypałam budyń dodatkowo domową granolą. Przepis na nią znajdziesz w e-booku: Przepisy na rodzinne śniadania 🙂
Spróbuj też innych przepisów
Tabela wartości odżywczych
Produkt | Ilość [g] | Kalorie [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|---|---|
dynia | 150 | 42 | 2 | 0.5 | 7.4 |
kasza jaglana | 50 | 175 | 5.5 | 1.6 | 34 |
mleko owsiane | 250 | 110 | 0.8 | 3.8 | 17 |
banan | 120 | 116.4 | 1.3 | 0.6 | 28.3 |
SUMA | 570 | 443.4 | 9.6 | 6.5 | 86.7 |
Witam! Czy można zastąpić puree z dyni innym warzywem lub owocem? Co bym Pani poleciła w zamian?
Jeśli chodzi o warzywa to można zamienić na puree z marchewki, a jeśli chodzi o owoce to praktycznie dowolne się sprawdzą 🙂 Polecam jabłko, gruszkę, za moment truskawki 🙂