Gulasz wołowy (raczkujac.pl)

Gulasz wołowy

Dzisiejsza propozycja obiadowa to wołowina w popularnej postaci gulaszu z dodatkiem kaszy jęczmiennej perłowej. Sos pomidorowy to ostatnio niezbędny składnik praktycznie każdego dania obiadowego 🙂 Mój synek zjadł z dużym apetytem 🙂

Przepis oznaczyłam jako powyżej roku ze względu na wielkość porcji. Jeśli jednak już wprowadziłaś do diety malucha wymienione składniki to spokojnie możesz podać danie niemowlakowi, najprawdopodobniej jednak nie będzie w stanie zjeść całej porcji, warto ją wtedy podzielić np. na pół.

Porcja: ok. 250 g

Przeznaczenie: dla dzieci po 12. miesiącu życia (ze względu na porcję)

Składniki

wołowina – 30 g
kawałek cebuli – 10 g
1 mały ząbek czosnku
1 nieduża marchewka – 50 g
kawałek selera – 10 g
1/2 pomidora – 60 g
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 30% – 7 g
1,5 łyżki kaszy jęczmiennej perłowej – 15 g
1 łyżeczka mąki, np. kukurydzianej – 5 g
1 łyżeczka oliwy z oliwek – 5 g
1 szklanka wody – ok. 200 ml
majeranek – szczypta
papryka słodka czerwona – szczypta
natka pietruszki (świeża) – szczypta
świeży koperek lub natka pietruszki – 1 łyżeczka
1 liść laurowy
1 ziarno ziela angielskiego

Przygotowanie

Mięso pozbaw tłuszczu i pokrój w drobną kostkę. Oprósz je majerankiem i słodką czerwoną papryką, a na koniec obtocz w mące. Warzywa obierz, umyj, pomidora natnij u góry na krzyż, sparz wrzątkiem i zdejmij skórę. Tak przygotowane warzywa pokrój w kostkę, cebulę drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.

Do gotującej się wody w garnku włóż najpierw mięso i gotuj przez ok. 20 minut. Następnie dodaj warzywa, koncentrat pomidorowy, liść laurowy i ziele angielskie. Po kolejnych 5 minutach dodaj kaszę jęczmienną i całość gotuj jeszcze przez ok. 15 minut, pod przykryciem. Co jakiś czas zajrzyj do garnka i zamieszaj, gdyż dodatek mąki sprawia, że potrawa chętniej przywiera do dna. Pod koniec gotowania dodaj natkę i koperek. Sprawdź czy warzywa i mięso są miękkie i ewentualnie jeszcze chwilę pogotuj. W razie potrzeby podczas gotowania dolej wody. Po zakończonym gotowaniu wyjmij z potrawy liść laurowy i ziele angielskie.

Gotową potrawę wymieszaj z oliwą z oliwek. Przed podaniem ostudź.

Spróbuj też innych przepisów

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
wołowina, polędwica3034.56.11.10
cebula103.10.100.7
czosnek0.50.7000.2
marchew50140.50.24.3
seler korzeniowy101.80.200.7
pomidor609.60.60.22.2
koncentrat pomidorowy 30%76.60.40.11.2
kasza jęczmienna perłowa1551.51.20.310.4
mąka kukurydziana518.20.50.23.5
oliwa z oliwek544.1050
SUMA192.51849.67.123.1

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*