Dzisiejsza propozycja obiadowa to wołowina w popularnej postaci gulaszu z dodatkiem kaszy jęczmiennej perłowej. Sos pomidorowy to ostatnio niezbędny składnik praktycznie każdego dania obiadowego 🙂 Mój synek zjadł z dużym apetytem 🙂
Przepis oznaczyłam jako powyżej roku ze względu na wielkość porcji. Jeśli jednak już wprowadziłaś do diety malucha wymienione składniki to spokojnie możesz podać danie niemowlakowi, najprawdopodobniej jednak nie będzie w stanie zjeść całej porcji, warto ją wtedy podzielić np. na pół.
Porcja: ok. 250 g
Przeznaczenie: dla dzieci po 12. miesiącu życia (ze względu na porcję)
Składniki
wołowina – 30 g
kawałek cebuli – 10 g
1 mały ząbek czosnku
1 nieduża marchewka – 50 g
kawałek selera – 10 g
1/2 pomidora – 60 g
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 30% – 7 g
1,5 łyżki kaszy jęczmiennej perłowej – 15 g
1 łyżeczka mąki, np. kukurydzianej – 5 g
1 łyżeczka oliwy z oliwek – 5 g
1 szklanka wody – ok. 200 ml
majeranek – szczypta
papryka słodka czerwona – szczypta
natka pietruszki (świeża) – szczypta
świeży koperek lub natka pietruszki – 1 łyżeczka
1 liść laurowy
1 ziarno ziela angielskiego
Przygotowanie
Mięso pozbaw tłuszczu i pokrój w drobną kostkę. Oprósz je majerankiem i słodką czerwoną papryką, a na koniec obtocz w mące. Warzywa obierz, umyj, pomidora natnij u góry na krzyż, sparz wrzątkiem i zdejmij skórę. Tak przygotowane warzywa pokrój w kostkę, cebulę drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
Do gotującej się wody w garnku włóż najpierw mięso i gotuj przez ok. 20 minut. Następnie dodaj warzywa, koncentrat pomidorowy, liść laurowy i ziele angielskie. Po kolejnych 5 minutach dodaj kaszę jęczmienną i całość gotuj jeszcze przez ok. 15 minut, pod przykryciem. Co jakiś czas zajrzyj do garnka i zamieszaj, gdyż dodatek mąki sprawia, że potrawa chętniej przywiera do dna. Pod koniec gotowania dodaj natkę i koperek. Sprawdź czy warzywa i mięso są miękkie i ewentualnie jeszcze chwilę pogotuj. W razie potrzeby podczas gotowania dolej wody. Po zakończonym gotowaniu wyjmij z potrawy liść laurowy i ziele angielskie.
Gotową potrawę wymieszaj z oliwą z oliwek. Przed podaniem ostudź.
Spróbuj też innych przepisów
Tabela wartości odżywczych
Produkt | Ilość [g] | Kalorie [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|---|---|
wołowina, polędwica | 30 | 34.5 | 6.1 | 1.1 | 0 |
cebula | 10 | 3.1 | 0.1 | 0 | 0.7 |
czosnek | 0.5 | 0.7 | 0 | 0 | 0.2 |
marchew | 50 | 14 | 0.5 | 0.2 | 4.3 |
seler korzeniowy | 10 | 1.8 | 0.2 | 0 | 0.7 |
pomidor | 60 | 9.6 | 0.6 | 0.2 | 2.2 |
koncentrat pomidorowy 30% | 7 | 6.6 | 0.4 | 0.1 | 1.2 |
kasza jęczmienna perłowa | 15 | 51.5 | 1.2 | 0.3 | 10.4 |
mąka kukurydziana | 5 | 18.2 | 0.5 | 0.2 | 3.5 |
oliwa z oliwek | 5 | 44.1 | 0 | 5 | 0 |
SUMA | 192.5 | 184 | 9.6 | 7.1 | 23.1 |