Ostatnio ulubionym daniem obiadowym mojego synka jest właściwie cokolwiek byle było w sosie pomidorowym 😀 Dzisiaj więc pomysł na indyka w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną niepaloną.
Mój synek odkąd skończył roczek jest dużo bardziej wybredny jeśli chodzi o jedzenie. Kiedyś jadł właściwie wszystko co mu przygotowałam, a po skończeniu roku najpierw zagląda do miski i jeśli coś mu się nie spodoba wizualnie nie chce nawet spróbować. Tak było np. w przypadku potraw o kolorze zielonym – zaglądał do miski, patrzył się na mnie z niesmakiem i kręcił głową jak próbowałam go zachęcić do pierwszej łyżki 🙂 Teraz ma fazy, że coś mu bardzo smakuje i chce jeść tylko to. Kiedyś uwielbiał buraki, teraz już nie bardzo. Obecnie jest faza na sos pomidorowy 🙂 Czy Wasze dzieci też tak mają, że jak coś im zasmakuje to chcą to jeść na okrągło? Czy raczej wolą różnorodność? 🙂
Porcja: ok. 260 g
Przeznaczenie: dla dzieci po 12. miesiącu życia (ze względu na porcję, jeśli Twój niemowlak ma duży apetyt lub podzielisz danie np. na dwie porcje możesz podać po 8. miesiącu)
Składniki
pierś z indyka – 30 g
1,5 łyżki kaszy gryczanej niepalonej – 15 g
1/2 marchewki – 40 g
kawałek kalarepy – 40 g
kawałek selera korzeniowego – 10 g
1/3 pomidora – 50 g
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 30% – 7 g
kawałek pora – 10 g
1 mały ząbek czosnku
1 łyżeczka mąki, np. kukurydzianej – 5 g
1 łyżeczka oliwy z oliwek – 5 g
1 szklanka wody – ok. 200 ml
majeranek – szczypta
papryka słodka czerwona – szczypta
pieprz – szczypta
koperek (świeży) – 1 łyżeczka
Przygotowanie
Mięso pozbaw tłuszczu i pokrój w drobną kostkę. Możesz je delikatnie oprószyć majerankiem, słodką czerwoną papryką i pieprzem. Warzywa obierz i dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, pomidora natnij u góry na krzyż, sparz wrzątkiem i zdejmij skórę. Warzywa następnie pokrój w kostkę, pora posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
Do gotującej się wody w garnku włóż najpierw mięso i gotuj przez ok. 5-10 minut. Następnie dodaj warzywa (poza pomidorem), czosnek i mąkę, która zagęści sos. Staraj się mąkę dosypywać stopniowo i powoli, stale mieszając lub wymieszaj ją wcześniej z niewielką ilością wody, żeby uniknąć grudek. Po 5 minutach dodaj kaszę gryczaną, a po kolejnych 5 minutach pomidora i koncentrat pomidorowy. Gotuj całość jeszcze przez ok. 10 minut, pod przykryciem. Co jakiś czas zajrzyj do garnka i zamieszaj, gdyż dodatek mąki sprawia, że potrawa chętniej przywiera do dna. W razie potrzeby podczas gotowania dolej wody. Pod koniec gotowania dodaj koperek. Sprawdź czy warzywa i mięso są miękkie, a sos odpowiednio gęsty i ewentualnie jeszcze chwilę pogotuj.
Gotową potrawę wymieszaj z oliwą z oliwek. Przed podaniem ostudź.
Tabela wartości odżywczych
Produkt | Ilość [g] | Kalorie [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|---|---|
indyk, pierś bez skóry, surowa | 30 | 26.4 | 6.1 | 0.3 | 0 |
kasza gryczana biała niepalona | 15 | 51 | 1.8 | 0.4 | 9.7 |
marchew | 40 | 11.2 | 0.4 | 0.1 | 3.4 |
kalarepa | 40 | 12.4 | 0.9 | 0.2 | 2.6 |
seler korzeniowy | 10 | 1.8 | 0.2 | 0 | 0.7 |
pomidor | 50 | 8 | 0.5 | 0.2 | 1.9 |
koncentrat pomidorowy 30% | 7 | 6.6 | 0.4 | 0.1 | 1.2 |
por | 10 | 2.5 | 0.2 | 0 | 0.6 |
czosnek | 0.5 | 0.7 | 0 | 0 | 0.2 |
mąka kukurydziana | 5 | 18.2 | 0.5 | 0.2 | 3.5 |
oliwa z oliwek | 5 | 44.1 | 0 | 5 | 0 |
SUMA | 212.5 | 182.9 | 10.9 | 6.6 | 23.7 |
Może przekonać się do koloru zielonego,jak skosztuje zielonych koktajli :):) sprawdzone, polecam!
To już było dawno temu 😉 Teraz uwielbia szpinak, ale przekonał się do niego na początku właśnie w koktajlu 🙂