Sezon na nowalijki w pełni, każde wyjście na zakupy na targ cieszy oko bogactwem i intensywnością kolorów. Dzisiaj w przepisie królują przede wszystkim młode ziemniaczki i młoda marchewka.
Porcja: ok. 240 g
Przeznaczenie: dla dzieci po 10. miesiącu życia
Składniki
indyk, pierś bez skóry, surowa – 30 g
1 ziemniak – 80 g
kawałek cukinii – 30 g
kawałek cebuli – 10 g
1/2 marchewki – 40 g
1 różyczka kalafiora – 20 g
kawałek selera – 10 g
1 łyżeczka oliwy z oliwek – 5 g
1 szklanka wody – ok. 200 ml
majeranek – szczypta
tymianek – szczypta
świeży koperek lub natka pietruszki – 1 łyżeczka (opcjonalnie)
1 liść laurowy
Przygotowanie
Mięso pozbaw tłuszczu i pokrój w drobną kostkę. Możesz je delikatnie oprószyć majerankiem i tymiankiem. Warzywa obierz, umyj, a następnie pokrój w kostkę lub talarki, cebulę drobno posiekaj, a kalafiora podziel na różyczki.
Do gotującej się wody w garnku włóż najpierw mięso i gotuj przez ok. 5 minut, następnie dodaj warzywa i liść laurowy. Całość gotuj jeszcze przez 20 minut, pod przykryciem. Sprawdź czy warzywa są miękkie i ewentualnie jeszcze chwilę pogotuj. W razie potrzeby podczas gotowania dolej wody. Pod koniec gotowania dodaj koperek. Po zakończonym gotowaniu pamiętaj, aby z potrawy wyjąć liść laurowy.
Gotową potrawę w razie potrzeby rozdrobnij widelcem, ale warto zostawić przynajmniej kilka kawałków warzyw do zjedzenia samodzielnie rączką. Na koniec wymieszaj z oliwą z oliwek. Przed podaniem ostudź.
Spróbuj też innych przepisów
Tabela wartości odżywczych
Produkt | Ilość [g] | Kalorie [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|---|---|
indyk, pierś bez skóry, surowa | 30 | 26.4 | 6.1 | 0.3 | 0 |
ziemniaki | 80 | 60 | 1.4 | 0.2 | 15.2 |
cukinia | 30 | 3.9 | 0.4 | 0.1 | 0.9 |
cebula | 10 | 3.1 | 0.1 | 0 | 0.7 |
marchew | 40 | 11.2 | 0.4 | 0.1 | 3.4 |
kalafior | 20 | 4 | 0.5 | 0 | 1 |
seler korzeniowy | 10 | 1.8 | 0.2 | 0 | 0.7 |
oliwa z oliwek | 5 | 44.1 | 0 | 5 | 0 |
SUMA | 225 | 154.5 | 9.1 | 5.7 | 21.9 |