Przedstawiam już ósmą odsłonę cyklu menu na dziś, w którym prezentuję propozycje dziennych jadłospisów. Pokazany w każdym wpisie jadłospis dla dziecka to faktyczne menu, które gości na naszych talerzach jednego wybranego dnia w danym tygodniu. Mój synek ma obecnie 3 lata, ale prezentowane jadłospisy nadają się dla dzieci po pierwszym roku życia.
Pozostałe propozycje jadłospisów dla dziecka opublikowane w ramach tego cyklu możesz obejrzeć tutaj.
Z dzisiejszego menu dowiecie się:
- jaki znalazłam nowy sposób na szybkie, pyszne i pożywne śniadanie, które obecnie stało się naszym ulubionym
- jak w wygodny sposób przygotować obiad na parze
- jak zrobić proste i pyszne ciasteczka owsiane bez cukru i jajek
- jak przekonaliśmy synka do jedzenia sałaty 🙂
Dla przypomnienia kilka założeń cyklu:
- Jadłospisy przedstawiają nasze faktyczne menu z jednego wybranego dnia danego tygodnia.
- Pokazując nasz dzienny jadłospis nie podaję dokładnych porcji czy też proporcji poszczególnych elementów dania. Przedstawiam pomysł i przepis na danie bazowe (nazwa dania jest jednocześnie linkiem do przepisu na blogu), ale to od Twojego maluszka będzie zależało ile i co z danej potrawy będzie chciał zjeść 🙂
- Prezentowane jadłospisy w całości nadają się dla dzieci po pierwszym roku życia, aczkolwiek poszczególne dania można podawać już mniejszym maluchom – sugerowany przeze mnie wiek dziecka znajdziesz jak zwykle przy każdym przepisie. Pamiętaj tylko, aby dopasować danie do aktualnych potrzeb i możliwości Twojego dziecka, np. w przypadku orzechów może być potrzebne dodatkowe rozdrobnienie.
- Celem prezentowanych jadłospisów jest dostarczenie Ci inspiracji i pomocy w planowaniu własnego menu 🙂
Jadłospis dla dziecka nr 8
Śniadanie
Pieczona owsianka z bananem i truskawkami
Pieczona owsianka to ostatnio nasze ulubione śniadanie. Smakuje nieco inaczej niż zwykła i jest pyszna, więc gorąco polecam 🙂
Ja piekę ją wieczorem dzień wcześniej i rano jedynie podgrzewam. Mam więc pyszne, pożywne śniadanie błyskawicznie gotowe, a przy dwóch maluchach każda minuta jest na wagę złota 🙂
Obiad – zupa
Jeśli chodzi o zupy już zapewne zdążyłyście zauważyć, że uwielbiamy kremy warzywne. Przygotowuję co najmniej jedną taką zupę w tygodniu.
Zwykle po prostu zaglądam do lodówki, sprawdzam jakie mam warzywa i robię przeróżne miksy z tego co znajdę. Tym razem znalazłam między innymi kalarepę 🙂
Obiad – II danie
Pstrąg tęczowy z warzywami na parze
Prosto, szybko i zdrowo 😊 Wszystko razem w jednym garnku gotowane na parze przez 20 minut.
Jeśli nie macie parowaru to prostszym rozwiązaniem może być specjalne sito do gotowania na parze. Można je włożyć praktycznie do każdego garnka, bo dopasowuje się rozmiarem. A kupić je mozna np. w Ikei.
Przy okazji zdradzę Wam jeszcze patent na gotowanie ryby na parze 😎 Polecam położyć ją na papierze do pieczenia. Wtedy łatwiej ją wyjąć po ugotowaniu i jest mniej brudzenia 😊
Podwieczorek
Przepyszne i bardzo proste do wykonania ciasteczka, bez dodatku cukru i jajek. Obie funkcje pełni w przypadku tych ciastek banan.
Dodatkowo ciasteczka są bardzo pożywne i zdrowe.
Kolacja
Kanapka na ciepło z pieczonym schabem, sałatą i papryką
Niedawno kupiliśmy sobie opiekacz i szalejemy m.in. z kanapkami na ciepło. Okazało się, że sałata włożona do takiej kanapki nagle zaczęła synkowi smakować, a do tej pory zawsze ją wypluwał 🙂
Także na prawie każde warzywo można prędzej czy później znaleźć jakiś sposób. Po prostu nie należy się poddawać i co jakiś czas proponować, a także pokazywać, że samemu się je. Istnieje szansa, że znajdzie się forma podania, którą dziecko zaakceptuje 🙂
Sama bym zjadła! 😉
Bardzo wartościowy post! Przy żywieniu dziecka ważna jest zdrowa, odpowiednia dieta, która zapewni prawidłowy rozwój malucha. Polecam smaczne i zdrowe przepisy ze strony https://zwidelcempozdrowie.pl/ można się zainspirować na pyszne danie dla rodziny!