Jajecznica z papryką (raczkujac.pl)

Jajecznica na wodzie z papryką

Jajecznica z papryką jest dobrym pomysłem na śniadanie, ale może też być świetnym uzupełnieniem obiadu dla malucha, jeśli połączymy ją z zupą (np. kremem marchewkowym) lub warzywami gotowanymi na parze.

Porcja: ok. 90 g

Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 10 miesiąca życia (mniejszemu maluchowi możesz zaproponować np. połowę porcji)

Składniki

1 jajko kurze całe – ok. 55 g
papryka – 40 g
woda źródlana – 2-3 łyżki

Przygotowanie

Paprykę opłucz, odetnij skórę (opcjonalnie) i pokrój ją w kostkę. Na patelni podgrzej kilka łyżek wody i wrzuć paprykę. Po chwili wbij jajko. Poczekaj aż jajko dobrze się zetnie, wymieszaj.

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
jajko kurze całe5575.96.85.40.4
papryka4012.80.50.12.9
SUMA9588.77.35.53.3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*