Jajecznica z papryką jest dobrym pomysłem na śniadanie, ale może też być świetnym uzupełnieniem obiadu dla malucha, jeśli połączymy ją z zupą (np. kremem marchewkowym) lub warzywami gotowanymi na parze.
Porcja: ok. 90 g
Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 10 miesiąca życia (mniejszemu maluchowi możesz zaproponować np. połowę porcji)
Składniki
1 jajko kurze całe – ok. 55 g
papryka – 40 g
woda źródlana – 2-3 łyżki
Przygotowanie
Paprykę opłucz, odetnij skórę (opcjonalnie) i pokrój ją w kostkę. Na patelni podgrzej kilka łyżek wody i wrzuć paprykę. Po chwili wbij jajko. Poczekaj aż jajko dobrze się zetnie, wymieszaj.
Tabela wartości odżywczych
Produkt | Ilość [g] | Kalorie [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|---|---|
jajko kurze całe | 55 | 75.9 | 6.8 | 5.4 | 0.4 |
papryka | 40 | 12.8 | 0.5 | 0.1 | 2.9 |
SUMA | 95 | 88.7 | 7.3 | 5.5 | 3.3 |