Kiedy myślę o kaczce to naturalnie od razu myślę o buraczkach 🙂 Moim zdaniem bardzo dobrze do siebie pasują. Dlatego poniżej przedstawiam przepis na kaczkę w buraczkach, którą uwielbia mój synek.
Porcja: ok. 220 g – 1 porcja dla malucha
Przeznaczenie: dla dzieci po 10. miesiącu życia
Składniki
kaczka, pierś surowa – 25 g
1/2 buraka – 50 g
1/2 ziemniaka – 30 g
1/2 marchewki – 30 g
1/3 gruszki – 40 g
ok. 1 łyżki kaszy jęczmiennej perłowej – 8 g
1 łyżeczka oliwy z oliwek – 5 g
1 szklanka wody – ok. 200 ml
majeranek – szczypta
rozmaryn (świeży) – 1 łyżeczka
Przygotowanie
Mięso pozbaw tłuszczu i skóry i pokrój w drobną kostkę. Następnie oprósz rozmarynem i jeśli możesz wstaw na 2 godziny do lodówki. Warzywa obierz i dokładnie umyj, a następnie pokrój w talarki lub w kostkę.
Na początek do garnka z gotującą się wodą włóż mięso i gotuj przez ok. 5 minut. Następnie dodaj warzywa i szczyptę majeranku. Gotuj pod przykryciem. Potrawa potrzebuje jeszcze ok. 20 minut, aby była gotowa. Kaszę jęczmienną dodaj zgodnie z czasem gotowania na opakowaniu, moja kasza potrzebuje 15 minut, więc dodałam ją po 5 minutach. Po 10 minutach od początku gotowania dorzuć umytą, obraną i pokrojoną w kostkę gruszkę. Pod sam koniec gotowania dodaj koperek. W razie potrzeby podczas gotowania dolej wody.
Gotową potrawę wymieszaj z oliwą z oliwek i w razie potrzeby rozdrobnij (np. widelcem), warto jednak zostawić przynajmniej kilka kawałków do samodzielnego jedzenia i gryzienia. Przed podaniem ostudź.
Spróbuj też innych przepisów
Tabela wartości odżywczych
Produkt | Ilość [g] | Kalorie [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|---|---|
kaczka, pierś surowa | 25 | 31.3 | 5.1 | 1.1 | 0 |
burak | 50 | 20.5 | 1 | 0.1 | 4.7 |
ziemniaki | 30 | 22.5 | 0.5 | 0.1 | 5.7 |
marchew | 30 | 8.4 | 0.3 | 0.1 | 2.6 |
gruszka | 40 | 22 | 0.3 | 0.1 | 5.8 |
kasza jęczmienna perłowa | 8 | 27.4 | 0.7 | 0.1 | 5.5 |
oliwa z oliwek | 5 | 44.1 | 0 | 5 | 0 |
SUMA | 188 | 176.1 | 7.8 | 6.5 | 24.3 |