Kolejna odsłona środy z dynią to pieczone kotleciki jaglane. W składzie mają dużo warzyw, w tym oczywiście dynię 🙂
Jeśli Twój maluszek nie lubi tzw. papek to takie kotleciki będą dla niego świetną alternatywą – są zdrowe, smaczne i lekkostrawne, bo upiekłam je w piekarniku zamiast smażyć. Porcja mojego synka zniknęła z talerza błyskawicznie, mam więc nadzieję, że i Waszym maluszkom zasmakują 🙂
Z podanych poniżej proporcji zrobiłam 12 kotlecików, dla maluszka sugerowałabym 2-3 kotleciki. Także bez problemu wraz z dzieckiem naje się cała rodzina 🙂
W pierwszej kolejności można uformować kotleciki dla dziecka, a resztę masy dodatkowo przyprawić według uznania, np. dodać szczyptę soli, pieprzu. Trzeba wtedy tylko uważać, żeby się nie pomylić 🙂
Porcja: ok. 600 g – ok. 12 kotlecików, sugerowana porcja dla dziecka – ok. 150 g (2-3 kotleciki)
Przeznaczenie: dla dzieci po 8. miesiącu życia
Składniki
1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej – 100 g
2-3 średnie marchewki – 200 g
ok. pół cebuli – 60 g
kawałek selera – 25 g
ok. pół papryki – 80 g
kawałek dyni – 100 g
1 jajko kurze – ok. 55 g
bazylia (świeża) – 2-3 listki
natka pietruszki (świeża) – 1 łyżeczka
Przygotowanie
Kaszę jaglaną ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, a następnie pozostaw do ostygnięcia.
Marchew i seler obierz, umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Dynię umyj, usuń gniazdo nasienne, odkrój skórę i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Nadmiar wody z dyni należy następnie odcedzić przy pomocy sitka, gdyż kotleciki nie mogą być zbyt mokre.
Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w bardzo drobną kostkę. Cebulę drobno posiekaj.
Natkę pietruszki i listki bazylii opłucz pod bieżącą wodą i drobno posiekaj.
Kaszę wraz z warzywami przełóż do miski, wbij jajko i dodaj przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Wyłóż blachę papierem do pieczenia, a następnie uformuj kotleciki. Włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 20 minut z jednej strony, a potem odwróć je na drugą stronę i piecz jeszcze przez ok. 20 minut, żeby się ładnie dopiekły z obu stron. Oczywiście wszystko zależy od grubości i wielkości kotlecików, więc warto zajrzeć do piekarnika od czasu do czasu, przynajmniej za pierwszym razem.
Spróbuj też innych przepisów
Tabela wartości odżywczych
Produkt | Ilość [g] | Kalorie [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|---|---|
kasza jaglana | 100 | 350 | 11 | 3.1 | 68 |
marchew | 200 | 56 | 1.8 | 0.6 | 17 |
cebula | 60 | 18.6 | 0.7 | 0.2 | 4.4 |
seler korzeniowy | 25 | 4.5 | 0.4 | 0.1 | 1.7 |
papryka | 80 | 25.6 | 1 | 0.2 | 5.8 |
dynia | 100 | 28 | 1.3 | 0.3 | 4.9 |
jajko kurze całe | 55 | 75.9 | 6.8 | 5.4 | 0.4 |
SUMA | 620 | 558.6 | 23 | 9.9 | 102.2 |
Tabela wartości odżywczych dla sugerowanej porcji dla dziecka
Produkt | Ilość [g] | Kalorie [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|---|---|
kasza jaglana | 25 | 87.5 | 2.8 | 0.8 | 17 |
marchew | 50 | 14 | 0.5 | 0.2 | 4.3 |
cebula | 15 | 4.7 | 0.2 | 0.1 | 1.1 |
seler korzeniowy | 6.3 | 1.1 | 0.1 | 0 | 0.4 |
papryka | 20 | 6.4 | 0.3 | 0.1 | 1.5 |
dynia | 25 | 7 | 0.3 | 0.1 | 1.2 |
jajko kurze całe | 13.8 | 19 | 1.7 | 1.4 | 0.1 |
SUMA | 155 | 139.7 | 5.8 | 2.5 | 25.6 |
Czy można czymś zastąpić dynię?
Oczywiście 🙂 Ponieważ teraz mamy sezon na cukinię to polecam zamiast dyni dodać więcej cukinii.
Czy można kotleciki ząmrozic?
Tak, jak najbardziej. Sama często tak robię 🙂
A czy Mrozisz po upieczeniu czy surowe?
Po upieczeniu.
Czy można użyć kaszki Helpa
Tak, można, ale proporcje będą inne. Dodawaj stopniowo (po łyżce) i sprawdzaj konsystencję.