Szpinak – wiadomo – jest zdrowy 🙂 i warto go podawać już od małego. Ale jak go przemycić do diety malucha? Na przykład w formie pesto! Poniżej pomysł na makaron z pesto ze szpinaku i sosem warzywnym.
Porcja: ok. 220 g
Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 10 miesiąca życia
Składniki
Pesto
szpinak – 25 g
pestki dyni – 4 g
czosnek – 0,5 g (½ ząbka)
oliwa z oliwek – 5 ml (1 łyżeczka)
Sos warzywny
cukinia – 50 g
pomidor – 60 g
makaron pełne ziarno, spaghetti – 15 g
1 żółtko – 20 g
papryka – 40 g
bazylia – szczypta
woda źródlana – ½ szklanki (ok. 100 ml)
Przygotowanie
Szpinak dokładnie umyj i przesusz ręcznikiem papierowym. Czosnek obierz, pokrój na plasterki i przegotuj chwilę w garnku z wodą, aż zacznie pachnieć. Zmiksuj szpinak razem z czosnkiem, pestkami dyni i oliwą. Pesto gotowe 🙂
Warzywa umyj i obierz, paprykę pozbaw gniazda nasiennego, pomidor sparz wrzątkiem i zdejmij skórę. Warzywa pokrój i wrzuć do gotującej się wody (najlepiej tej w której gotował się wcześniej czosnek), a następnie przypraw szczyptą bazylii. Duś pod przykryciem aż warzywa staną się miękkie a sos zgęstnieje, czyli ok. 15-20 minut. Pod koniec gotowania dodaj żółtko i poczekaj aż dobrze się zetnie.
Makaron ugotuj osobno, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przed podaniem możesz pokroić nitki makaronu na mniejsze kawałki. Makaron wymieszaj w miseczce z przygotowanym wcześniej pesto, na koniec dodaj sos warzywny. Przed podaniem ostudź.
Tabela wartości odżywczych
Produkt | Ilość [g] | Kalorie [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|---|---|
szpinak | 25 | 3.8 | 0.6 | 0.1 | 0.8 |
dynia, pestki | 4 | 22.6 | 1 | 1.8 | 0.7 |
czosnek | 0.5 | 0.7 | 0 | 0 | 0.2 |
oliwa z oliwek | 5 | 44.1 | 0 | 5 | 0 |
cukinia | 50 | 6.5 | 0.7 | 0.1 | 1.6 |
pomidor | 60 | 9.6 | 0.6 | 0.2 | 2.2 |
makaron pełne ziarno, spaghetti | 15 | 50.4 | 1.8 | 0.3 | 9.6 |
jajko kurze, żółtko | 20 | 62.6 | 3.1 | 5.7 | 0.1 |
papryka | 40 | 12.8 | 0.5 | 0.1 | 2.9 |
SUMA | 219.5 | 213.1 | 8.4 | 13.3 | 18 |