Sezon na szparagi trwa! Jak tylko zobaczyłam je na targu pomyślałam, że trzeba koniecznie zapoznać synka z ich smakiem. Szparagi podałam z makaronem i sosem pomidorowym.
Porcja: ok. 190 g
Przeznaczenie: dla dzieci po 8. miesiącu życia
Składniki
1-2 szparagi (białe lub zielone) – 20 g
kawałek cebuli – 10 g
czosnek – 1 g (pół ząbka)
1/2 pomidora – 80 g
1/4 papryki – 40 g
1 żółtko gotowane – 20 g
1-1,5 łyżki makaronu pełnoziarnistego – 15 g
1 łyżeczka oliwy z oliwek – 5 ml
woda źródlana – kilka łyżek
bazylia – szczypta
tymianek – szczypta
Przygotowanie
Szparagi obierz (zielonych nie trzeba obierać, ale białe tak), obetnij lub odłam stwardniałe końce i opłucz. Pokrój na mniejsze kawałki, ale zostaw taką długość, aby maluch mógł wziąć potem szparagi do rączki i zjeść je samodzielnie. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Paprykę umyj, pozbaw gniazda nasiennego i pokrój w kostkę lub paski. Pomidory sparz wrzątkiem, zdejmij skórę i też pokrój w kostkę.
Do garnka włóż cebulę i czosnek, zalej kilkoma łyżkami wody i gotuj przez chwilę, aż zacznie pachnieć. Następnie dodaj paprykę i szparagi (w razie potrzeby dolej jeszcze trochę wody), a po chwili pomidory. Dodaj przyprawy i duś, aż sos zgęstnieje, a warzywa zmiękną. W razie potrzeby podczas gotowania dolewaj niewielkie ilości wody.
Makaron ugotuj osobno zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ja wybrałam makaron w kształcie ryżu, więc nie musiałam go później rozdrabniać. Makaron możesz też ugotować razem z całością potrawy, ale wtedy należy dodać odpowiednio więcej wody.
Osobno ugotuj jajko na twardo. Żółtko rozdrobnij/rozkrusz i posyp gotową potrawę. Dodaj łyżeczkę oliwy z oliwek i całość wymieszaj. Przed podaniem w razie potrzeby rozdrobnij, np. przy pomocy widelca.
Tabela wartości odżywczych
Produkt | Ilość [g] | Kalorie [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|---|---|
szparagi | 20 | 4 | 0.4 | 0.1 | 0.8 |
cebula | 10 | 3.1 | 0.1 | 0 | 0.7 |
czosnek | 1 | 1.4 | 0.1 | 0 | 0.3 |
pomidor | 80 | 12.8 | 0.8 | 0.2 | 3 |
papryka | 40 | 12.8 | 0.5 | 0.1 | 2.9 |
jajko kurze, żółtko gotowane | 20 | 48.6 | 3.2 | 5.7 | 0.1 |
makaron pełnoziarnisty | 15 | 50.4 | 1.8 | 0.3 | 9.6 |
oliwa z oliwek | 5 | 44.1 | 0 | 5 | 0 |
SUMA | 191 | 177.2 | 6.9 | 11.4 | 17.4 |