Ja już powoli myślami jestem przy Świętach, dlatego dzisiaj w cyklu środa z przekąską w roli głównej wystąpią jajka A dokładnie muffinki jajeczne Przy okazji poszukiwań nowego pomysłu na cykl środowy pisałyście do mnie też o tym, że fajnie by było, gdyby pojawiło się więcej przepisów na muffinki, także takie w wersji wytrawnej. Dzisiaj więc łączę kilka kwestii w jednym przepisie i mam nadzieję, że muffinki jajeczne przypadną Wam do gustu
Takie muffinki są idealne na pierwsze lub drugie śniadanie – są pyszne, a dzięki pieczeniu lekkostrawne.
Poniżej podaję proporcje do zrobienia jednego muffinka, ale zachęcam do przygotowania babeczek dla całej rodziny.
Porcja: 1 muffinek
Przeznaczenie: dla dzieci po 8. miesiącu życia
Składniki
1 jajko – ok. 55 g
nieduży kawałek papryki – 20 g
3-4 pomidorki koktajlowe – 30 g
szczypiorek – 1 łyżeczka
pieprz – szczypta (opcjonalnie)
olej roślinny lub masło klarowane – odrobina (do wysmarowania foremki)
Przygotowanie
- Pomidorki koktajlowe umyj, natnij lekko skórę i sparz wrzątkiem. Następnie zdejmij skórę z pomidorków i pokrój je w kostkę. Jeśli Twój maluch nie ma problemu ze skórkami możesz ich nie zdejmować przed krojeniem.
- Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w drobną kostkę.
- Szczypiorek opłucz pod bieżącą wodą i drobno posiekaj.
- Do miski wbij jajko i dodaj pozostałe składniki. Całość dokładnie wymieszaj i powstałą masę wlej do foremki na muffinki, wcześniej posmarowanej olejem roślinnym lub masłem klarowanym. Jeśli używasz silikonowych foremek nie musisz ich smarować tłuszczem.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 25 minut w 190°C na funkcji góra dół. Po około 15 – 20 minutach zajrzyj do piekarnika i sprawdź czy muffinki się przepiekły. W razie potrzeby potrzymaj jeszcze w piekarniku 5-10 minut.
Wskazówka
Muffinki dla rodziców można dodatkowo przyprawić według uznania, np. solą.
Spróbuj też innych przepisów
Tabela wartości odżywczych
Produkt | Ilość [g] | Kalorie [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|---|---|
jajko kurze całe | 55 | 75.9 | 6.8 | 5.4 | 0.4 |
pomidor | 30 | 4.8 | 0.3 | 0.1 | 1.1 |
papryka | 20 | 6.4 | 0.3 | 0 | 1.4 |
szczypiorek | 2 | 0.6 | 0.1 | 0 | 0.1 |
SUMA | 107 | 87.7 | 7.5 | 5.5 | 3 |
Super przepis na zdrowe śniadanko 🙂
Cudownie proste i na pewno pycha ! Rwę się do ich stworzenia, pozdrawiam gorąco i super że tutaj trafiłam 😊
Cieszę się 🙂
Przepis sztos !!! Córka 10m nie przepadała za jajkiem. Ale w tej formie zjadła ze smakiem, mięciutkie i puszyste. Dodałam też troszkę szyneczki. Pyszne dla całej rodzinki.
Cieszę się że smakowało 🙂