Co powiecie na pyszne muffinki marchewkowe? 🙂 Przepis na aromatyczne, jesienne babeczki poleca się w ramach cyklu środa z przekąską 🙂
Porcja: 12 muffinek – waga ok. 1080 g, 1 muffin – ok. 90 g
Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 12 miesiąca życia (dlaczego?)
Składniki
2,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej – 250 g
4 średnie marchewki – 400 g
1/2 szklanki orzechów włoskich – 50 g
1/2 szklanki rodzynek – 75 g
ok. 4 łyżki miodu – 100 g
ok. 2/3 szklanki oleju roślinnego (ja dałam kokosowy) – 150 g
2 łyżeczki proszku do pieczenia – 8 g
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej – 3 g
3 jajka kurze – ok. 150 g
1 łyżeczka cynamonu – ok. 5 g
1/2 łyżeczki kardamonu – ok. 2 g
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej – ok. 2 g
Przygotowanie
- Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 10 minut.
- Marchew obierz, umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Nadmiar soku odciśnij przy pomocy sitka.
- Orzechy włoskie zmiksuj. Mąkę przesiej do miski i wymieszaj dokładnie z pozostałymi suchymi składnikami: zmielonymi orzechami, proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami.
- Jajka ubij, a następnie zmiksuj z pozostałymi mokrymi składnikami: miodem i olejem (jeśli używasz oleju kokosowego dobrze go wcześniej postawić na trochę w ciepłym miejscu, żeby miał płynną konsystencję).
- Następnie wymieszaj dokładnie suche składniki z mokrymi.
- Do masy dodaj odsączone z wody rodzynki i startą marchewkę i jeszcze raz całość wymieszaj.
- Gotową masę przełóż do 12 foremek na muffinki.
- Tak przygotowane babeczki wstaw do rozgrzanego wcześniej piekarnika. Piecz przez ok. 20 minut w temperaturze 200°C.
Spróbuj też innych przepisów
- Muffinki dyniowe dla dzieci po 12 miesiącu życia
- Muffinki owsiane bananowo-czekoladowe dla dzieci po 12 miesiącu życia
Tabela wartości odżywczych
Produkt | Ilość [g] | Kalorie [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|---|---|
mąka orkiszowa pełnoziarnista | 250 | 827.5 | 30 | 4.5 | 155 |
marchew | 400 | 112 | 3.6 | 1.2 | 34 |
jajko kurze całe | 150 | 207 | 18.6 | 14.9 | 1.1 |
miód pszczeli | 100 | 331 | 0.4 | 0 | 79.9 |
orzechy włoskie | 50 | 356 | 7.8 | 34.6 | 1.9 |
rodzynki | 75 | 204 | 1.7 | 0.4 | 53.4 |
olej kokosowy | 150 | 1350 | 0 | 150 | 0 |
cynamon w proszku | 5 | 13.3 | 0.2 | 0.2 | 4.2 |
proszek do pieczenia | 8 | 4.1 | 0.1 | 0 | 0.9 |
SUMA | 1188 | 3404.9 | 62.4 | 205.8 | 330.4 |
Tabela wartości odżywczych – 1 babeczka
Produkt | Ilość [g] | Kalorie [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|---|---|
mąka orkiszowa pełnoziarnista | 20.8 | 69 | 2.5 | 0.4 | 12.9 |
marchew | 33.3 | 9.3 | 0.3 | 0.1 | 2.8 |
jajko kurze całe | 12.5 | 17.3 | 1.6 | 1.2 | 0.1 |
miód pszczeli | 8.3 | 27.6 | 0 | 0 | 6.7 |
orzechy włoskie | 4.2 | 29.7 | 0.7 | 2.9 | 0.2 |
rodzynki | 6.3 | 17 | 0.1 | 0 | 4.5 |
olej kokosowy | 12.5 | 112.5 | 0 | 12.5 | 0 |
cynamon w proszku | 0.4 | 1.1 | 0 | 0 | 0.4 |
proszek do pieczenia | 0.7 | 0.3 | 0 | 0 | 0.1 |
SUMA | 99 | 283.8 | 5.2 | 17.1 | 27.7 |
Marta, czy mozna czyms zastapic jajka?ze wzgledow alergii nie mozemy ich uwzgledniac na razie :/
Jasne, możesz użyć np. siemienia lnianego -> 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 1/3 szklanki gorącej (ale nie wrzącej) wody –
powstanie kleik.
Świetny przepis! Bałam się zakalca (jak to zwykle bywa u mnie przy cieście marchewkowym) a tu wyszły pyszne, puszyste, wilgotne babeczki! I nawet po 48h są smaczne, praktycznie nie straciły na jakości 🙂 przepis zdecydowanie do powtórzenia
Bardzo się cieszę, że tak Wam smakują 🙂 Chyba też muszę je zrobić, bo jakoś dawno nie robiłam 🙂
Dziś skorzystałam ze znalezionego kiedyś pomysłu w Internecie – z 0,5kg marchwii zrobiłam sok w sokowirówce a suchy „odpad” wykorzystałam do babeczek. Niedobór orzechów sprowokował wykorzystanie ich w 35g a na dopełnienie 15g wykorzystałam migdały. Wyszło obłędnie 🙂 😛
Dla jakiego wieku dziecka sa te przepisy? Zastanawiam sie bo miód, orzechy to raczej sa skladniki zabronione dla niemowlaków!??
Każdy przepis na górze jest wyraźnie oznaczony sugerowanym wiekiem dziecka. W tym przypadku przepis jest dla dzieci które skończyły pierwszy rok życia, ze względu na miód. Orzechy są dozwolone w diecie niemowlaka, tylko muszą być odpowiednio podane – zmielone lub w formie masła orzechowego.