Muffinki truskawkowe (raczkujac.pl)

Muffinki truskawkowe

W ramach cyklu środa z przekąską polecam dziś pyszne truskawkowo-owsiane muffinki dla całej rodziny. Przepis jest prosty i szybki w wykonaniu. Muffinki truskawkowe świetnie sprawdzą się jako przekąska do zabrania na spacer. Mam nadzieję, że posmakują Wam tak jak nam 🙂

Porcja: 12 muffinek – waga ok. 840 g, 1 muffin – ok. 70 g

Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 12 miesiąca życia

Składniki

mąka pszenna (ja użyłam tortowej) – 210 g (ok. 1,5 szklanki)
płatki owsiane górskie – 90 g (ok. 1 szklanka)
cukier (ja polecam np. kokosowy) – 100 g (ok. 0,5 szklanki)
proszek do pieczenia – 8 g (ok. 2 łyżeczki)
soda oczyszczona – 3 g (ok. 0,5 łyżeczki)
sól – szczypta
1 jajko kurze – ok. 55 g
mleko (zwykłe lub roślinne) – 200 ml (ok. 1 szklanka)
masło klarowane (lub zwykłe) – 100 g
truskawki – 200 g
1 laska wanilii

Przygotowanie

  1. Do rondla włóż masło klarowane, dodaj mleko i wnętrze laski wanilii. Podgrzej na niewielkim ogniu mieszając, aż masło się rozpuści. Odstaw do przestygnięcia.
  2. Truskawki umyj i pozbaw szypułek, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.
  3. W misce wymieszaj dokładnie suche składniki: mąkę, płatki, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól.
  4. Do mokrych składników w rondlu wbij jajko i całość zmiksuj. Następnie połącz suche składniki z mokrymi i ponownie dokładnie wymieszaj.
  5. Gotową masę przelej do 12 foremek na muffinki. Na wierzchu każdej babeczki połóż truskawki. Wstaw do rozgrzanego wcześniej piekarnika. Piecz przez 20 minut w temperaturze 200°C.

Spróbuj też innych przepisów

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
mąka tortowa pszenna typ 45021073525.23.2153.3
płatki owsiane górskie90326.711.75.154
cukier kokosowy10037700.493
proszek do pieczenia84.10.100.9
jajko kurze całe5575.96.85.40.4
mleko krowie20084745.2
masło klarowane1008980.199.80.1
truskawki200601.6114.6
SUMA9632560.752.5118.9321.5

Tabela wartości odżywczych dla 1 muffina

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
mąka tortowa pszenna typ 45017.561.32.10.312.8
płatki owsiane górskie7.527.210.44.5
cukier kokosowy8.331.4007.8
proszek do pieczenia0.70.3000.1
jajko kurze całe4.66.30.60.50
mleko krowie16.770.60.30.4
masło klarowane8.374.808.30
truskawki16.750.10.11.2
SUMA80.3213.44.49.926.8

2 thoughts on “Muffinki truskawkowe

  1. fajowy pomysł o mufinkach nie myślałam, a mam własnie teraz robota kuchennego kohersen mycook i zaczęłam wypieki bo wczesniej mi się nie chciało ciasta wyrabiać

  2. Truskawkowych jeszcze nie jadłam! O.O Bronka, możesz mi coś podpowiedzieć o tym robocie? jak wyrabia ciasto? bo ostatnio się zastanawiałam nad jego zakupem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*