Dzisiaj przygotowałam dla Ciebie coś specjalnego! Spisałam dokładnie jeden z naszych ostatnich tygodni pod kątem jedzenia. Masz więc okazję zajrzeć w nasze talerze i sprawdzić co faktycznie jemy na co dzień 🙂
Na zdjęciach zobaczysz talerze (lub miski 🙂 ) mojego młodszego synka, który niedawno skończył 3 lata. Starszy syn zaraz kończy 6 lat, a generalnie wszyscy staramy się jeść to samo.
Wszystkie pojawiające się tu dania możesz podać maluchowi po 1. roku życia, a większość również niemowlakowi. Przy każdym przepisie czy to na blogu czy w e-booku znajdziesz odpowiednie informacje.
Staram się na co dzień gotować tak, żeby oszczędzać czas i nie spędzać większości dnia w kuchni. Na przykładzie tego tygodnia chciałam Ci pokazać, że:
- Przygotowuję większe porcje (placków, gofrów, sosu, mięsa) i staram się rotować te dania w kolejnych dniach, podając je z innymi dodatkami, często też na inny posiłek w ciągu dnia.
- Mrożę nadmiar i potem korzystam, kiedy dzień mnie zaskoczy lub po prostu brakuje sił czy chęci na zrobienie czegoś od zera. Np. kotlety mielone i sos z poniedziałku pochodziły właśnie z zamrożonych wcześniej zapasów. Bardzo polecam takie rozwiązanie.
- Gotuję faktycznie z przepisów, którymi dzielę się z Wami w moich e-bookach. Bo są szybkie, proste w wykonaniu, bezpieczne i smaczne zarówno dla dzieci jak i dorosłych. W e-bookach znajdziesz zawsze podpowiedzi od kiedy możesz podać dane danie i jak dostosować je pod potrzeby niemowląt, starszych dzieci i dorosłych.
- Staram się dbać o różnorodność. Nawet jeśli podaję pozornie te same śniadania, czyli płatki na mleku, to codziennie są to inne płatki i inne dodatki (przynajmniej w większości). A mnóstwo przykładów naszych najbardziej lubianych kompozycji smakowych kaszek (w tym moje hitowe pieczone owsianki) znajdziesz w e-booku Przepisy na rodzinne śniadania. Jest im poświęcony cały rozdział 🙂
Mam nadzieję, że ten jadłospis będzie dla Ciebie źródłem inspiracji i wsparcia. Daj mi znać czy jest pomocny, może w przyszłości postaram się takich tygodniowych menu spisywać więcej 🙂
Jeśli masz już moje e-booki z przepisami na śniadania i obiady to mam nadzieję, że zainspiruję Cię do tworzenia z ich pomocą menu na konkretny dzień i cały tydzień 🙂 A jeśli jeszcze ich nie masz to…
…sprawdź ofertę atrakcyjnego pakietu w którym możesz zgarnąć oba e-booki i dodatkowo e-book z pomysłami na smakowite przekąski!
Ten pakiet to aż 127 sprawdzonych i pysznych przepisów na obiady, śniadania i przekąski dla całej rodziny. Wszystkie trzy e-booki mają ten sam układ graficzny, więc razem tworzą spójną całość.
Pakiet e-booków, które pomogą Ci śpiewająco ogarnąć przepisy dla całej rodziny na cały dzień kupisz TUTAJ.
A tymczasem zobaczmy co tam znalazło się na naszych talerzach w jednym z ostatnich tygodni 🙂
Nasz tygodniowy jadłospis
Poniedziałek
Śniadanie: placki dyniowe z mascarpone i z gruszką (upieczone wieczorem dzień wcześniej), podane z jogurtem naturalnym
To wariacja przepisu na placki z mascarpone. Do ciasta dodałam szklankę puree z dyni + 2 garście borówek. Reszta tak samo 🙂
II śniadanie: kanapka z masłem orzechowym (z nerkowców) i warzywa: ogórek, mała papryczka
Obiad: pieczone kotlety mielone z sosem warzywnym z suszonymi pomidorami (oba przepisy: na mielone i na sos znajdziesz w e-booku Przepisy na rodzinne obiady), kasza gryczana biała
Kolacja: zielone gofry ze szpinakiem, podane z owocami i musem jabłko-dynia (przepis na gofry pochodzi z e-booka Przepisy na rodzinne śniadania)
Wtorek
Śniadanie: płatki owsiane i jaglane na mleku migdałowym z bananem, gruszką, musem kokosowym i masłem z nerkowców (ulubione młodego) lub pastą daktylowo-laskową (ulubiona starszaka)
II śniadanie: reszta placków dyniowych z mascarpone i gruszką, podane z borówkami i jogurtem naturalnym
Obiad: sos pomidorowy z mnóstwem warzyw (ja akurat zrobiłam z bakłażanem i papryką, jeszcze inne wersje sosu znajdziesz w e-booku Przepisy na rodzinne obiady), podany z makaronem spaghetti
Kolacja: bułka, jajko na twardo, pasta jajeczna z awokado (inną, bogatszą wersję tej pasty znajdziesz w e-booku Przepisy na rodzinne śniadania) + warzywa (pomidorki, ogórek)
Środa
Śniadanie: zielone gofry ze szpinakiem (odgrzane szybko w opiekaczu, reszta z poniedziałkowej kolacji), banan, masło z nerkowców
II śniadanie: chałka z masłem, papryka, pomidorki koktajlowe
Obiad: pieczone piersi z kurczaka z marchewką, pietruszką i porem (przepis, który robiliśmy wspólnie w wyzwaniu #ObiadZRaczkujac, a który pochodzi z e-booka Przepisy na rodzinne obiady), kasza gryczana biała
Kolacja: omlet z płatkami jaglanymi, papryką, szynką i szczypiorkiem (różne propozycje ciekawych omletów znajdziesz w e-booku Przepisy na rodzinne śniadania) + warzywa (ogórek, pomidorki koktajlowe)
Czwartek
Śniadanie: płatki orkiszowe i jaglane na mleku migdałowym z bananem, chia, borówkami, musem kokosowym i masłem z nerkowców
II śniadanie: chałka z masłem (reszta z dnia poprzedniego), jabłko, ogórek i papryka
Obiad: ryż jaśminowy, kurczak duszony z warzywami (marchewką, pietruszką, porem i papryką – przepis znajdziesz w e-booku Przepisy na rodzinne obiady), pomidorki i papryka z oliwą z oliwek i pestkami słonecznika
Kolacja: lawasz z Biedronki (ma bardzo dobry skład) zawinięty jak tortilla z sosem pomidorowym z mnóstwem warzyw z wtorku (zawsze robię większą porcję sosu i wykorzystuję potem na różne sposoby), szynką i kukurydzą – zapiekany w opiekaczu, ogórek
Piątek
Śniadanie: płatki jęczmienne i jaglane na mleku owsianym z marchewką, gruszką, musem kokosowym i masłem z nerkowców/pastą daktylowo-laskową
II śniadanie: zielony koktajl ze szpinakiem
Składniki na 3-4 porcje:
- 2 garście szpinaku
- 1/2 mango
- 1 banan
- 1 jabłko
- 1 łyżka siemienia lnianego
- garść orzechów laskowych
- mleko (ja dałam owsiane) lub woda – do odpowiedniej konsystencji
Miksujemy wszystko dokładnie w blenderze i gotowe 🙂
Obiad: krem jarzynowy z czerwoną soczewicą (przepis na krem z soczewicą znajdziesz w e-booku Przepisy na rodzinne obiady), kasza pęczak, jajko na twardo
Kolacja: makaron spaghetti z sosem pomidorowym z bakłażanem i papryką (reszta sosu z wtorku)
Sobota i niedziela
Tutaj nie mam zdjęć i opiszę Ci co jedliśmy bardziej hasłowo. Na śniadania chłopcy w oba dni jedli płatki na mleku z dodatkami. Przekąski wpadały na spacerach, jednego dnia były to gofry 🙂 Na obiad wyjadaliśmy resztki z tygodnia (oba rodzaje mięs przygotowałam z odpowiednim zapasem 🙂 ). A na kolacje były kanapki + oczywiście warzywa.
Mam nadzieję, że ten jadłospis będzie dla Ciebie źródłem inspiracji i wsparcia. Daj mi koniecznie znać w komentarzu czy jest pomocny, to w przyszłości postaram się takich tygodniowych menu spisywać więcej 🙂
Jeśli przepisy Cię zainteresowały to sprawdź ofertę pakietu e-booków (kupując w pakiecie oszczędzasz):
- Przepisy na rodzinne śniadania
- Przepisy na rodzinne obiady
które pomogą Ci śpiewająco ogarnąć menu dla całej rodziny na cały dzień i tydzień! Ofertę pakietu sprawdzisz TUTAJ
Smacznie i różnorodnie 🙂 chciałam zapytać o mus kokosowy, pastę z nerkowcow i z daktyli, gdzie kupiona? Mogę podpytać o firmę?
Dziękuję, bardzo mi miło 🙂 Ja najczęściej kupuję na krukam.pl 🙂
Dziękuję za dawkę inspiracji! Na pewno coś z tego wyląduje u nas na stole 🙂
Super przepisy, najfajniejsze już sobie zapisałam. W tym tygodniu na pewno coś zrobię:)
Bardzo się cieszę! Smacznego! 🙂