Dzisiaj pomysł na śniadanie – omlet orkiszowy, czyli omlet z dodatkiem płatków orkiszowych, serka naturalnego (ja użyłam serka Bieluch, gdyż nie zawiera soli) oraz szczypiorku. Omlet jest sycący i bardzo smaczny
Porcja: 1 omlet – ok. 80 g
Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 10 miesiąca życia
Składniki
1 jajko – ok. 55 g
płatki orkiszowe – 8 g (1 łyżka)
mąka kukurydziana – 5 g (1 łyżka)
serek naturalny – 10 g (1 łyżka)
szczypiorek – 2 g (1 łyżeczka)
pieprz – szczypta (opcjonalnie)
masło klarowane – 2 g (pół łyżeczki – do smażenia)
Przygotowanie
1. Płatki zalej wrzątkiem i odstaw na kilka minut do namoczenia.
2. Jajko wbij do miski i roztrzep widelcem.
3. Szczypiorek opłucz pod bieżącą wodą i drobno posiekaj.
4. Odcedź płatki i przełóż do miski z jajkiem. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.
5. Na patelni rozgrzej masło klarowane i smaż omlet z obu stron.
6. Przed podaniem ostudź.
Spróbuj też innych przepisów
Tabela wartości odżywczych
Produkt | Ilość [g] | Kalorie [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|---|---|
jajko kurze całe | 55 | 75.9 | 6.8 | 5.4 | 0.4 |
płatki orkiszowe | 8 | 29 | 1 | 0.3 | 5.1 |
mąka kukurydziana | 5 | 18.2 | 0.5 | 0.2 | 3.5 |
serek naturalny | 10 | 12.7 | 0.9 | 0.9 | 0.4 |
szczypiorek | 2 | 0.6 | 0.1 | 0 | 0.1 |
masło klarowane | 2 | 18 | 0 | 2 | 0 |
SUMA | 82 | 154.4 | 9.3 | 8.8 | 9.5 |
Smakowity 🙂
Mąka kokosowa jest bardzo sucha, ale wydaje mi się, że w takich proporcjach będzie ok.