Po kilku inspirujących propozycjach od moich kursantek na domowe kaszki mam dla Was przepis na przepyszny omlet. Trzeci moduł kursu 5 kroków do różnorodnych śniadań jest poświęcony właśnie daniom na bazie jajka.
Przepis przygotowała Marta, która napisała do mnie tak: „Co do omletu to przyznam się, że zawsze dodawałam dużo jajek a mało dodatków (myślałam, że omlet to głównie jajka). Dopiero po obejrzeniu filmu z wyzwania* zdziwiłam się, że tyle dodatków można dodać. Masa teraz jest dużo bardziej gęsta, omlet wyższy i bardziej puszysty i łatwiej się smaży.
Nauczyłam się już wykorzystywać to co mam w lodówce. Jest jedna marchewka, z której ciężko coś zrobić to dodaję do omletu, jest resztka papryki to dodaję paprykę. Jedzenie się nie marnuje, a synek dostaje za każdym razem inny omlet. Mi też te miksy bardzo smakują i nawet już sobie nie dosalam bo nie mam takiej potrzeby 🙂 „
*chodzi o wyzwanie #ŚniadanieZRaczkujac które odbyło się w maju 2020 i zapowiadało kurs: Zamień kaszki dla niemowląt na domowe śniadania (taką nazwę miał kurs w pierwszej edycji) – dostęp do materiałów z wyzwania otrzymujesz za darmo przy zakupie kursu
W kursie przechodzimy wspólnie przez różne rodzaje śniadań, dowiadujesz się w jakich proporcjach łączyć ze sobą produkty i zyskujesz wiedzę potrzebną do tego, aby samodzielnie eksperymentować i tworzyć własne połączenia smaków. Dzięki temu możesz odmienić swój poranek i cieszyć się zdrowym i pysznym śniadaniem wspólnie z maluchem!
Omlet z płatkami jaglanymi, cukinią i papryką
Porcja: dla dwóch osób (mama + dziecko)
Przeznaczenie: dla dzieci po 10. miesiącu życia (młodszym maluchom sugerowałabym omlet ugotować na parze lub upiec)
Składniki
2 jajka – ok. 110 g
2 łyżki płatków jaglanych – 20 g
kawałek cukinii – ok. 40 g
kawałek papryki – ok. 40 g
1 łyżka szczypiorku
przyprawy według uznania, np.
pieprz – szczypta
słodka czerwona papryka – szczypta
kurkuma – szczypta
odrobina oleju roślinnego lub masła klarowanego – do smażenia
Przygotowanie
- Płatki jaglane zalej wrzątkiem. Wody powinno być nieco ponad poziom płatków, tak, żeby cała miała możliwość się wchłonąć.
- Odstaw płatki do namoczenia na ok. 10 minut.
- Do miski wbij jajko. Dodaj startą na tarce cukinię, pokrojoną w kostkę paprykę, posiekany szczypiorek oraz przyprawy.
- Wymieszaj ze sobą dokładnie wszystkie składniki.
- Dodaj namoczone płatki i jeszcze raz całość dokładnie wymieszaj.
- Smaż na patelni na odrobinie tłuszczu do zrumienienia z obu stron.
Spróbuj też innych przepisów od moich kursantek:
Tabela wartości odżywczych
Produkt | Ilość [g] | Kalorie [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|---|---|
jajko kurze całe | 110 | 151.8 | 13.6 | 10.9 | 0.8 |
płatki jaglane | 20 | 66 | 2.4 | 0.5 | 12.8 |
cukinia | 40 | 5.2 | 0.6 | 0.1 | 1.2 |
papryka | 40 | 12.8 | 0.5 | 0.1 | 2.9 |
szczypiorek | 5 | 1.6 | 0.2 | 0 | 0.2 |
masło klarowane | 3 | 26.9 | 0 | 3 | 0 |
SUMA | 218 | 264.3 | 17.3 | 14.6 | 17.9 |