Omlet z płatkami jaglanymi, cukinią i papryką (raczkujac.pl)

Omlet z płatkami jaglanymi, cukinią i papryką

Po kilku inspirujących propozycjach od moich kursantek na domowe kaszki mam dla Was przepis na przepyszny omlet. Trzeci moduł kursu 5 kroków do różnorodnych śniadań jest poświęcony właśnie daniom na bazie jajka.

Przepis przygotowała Marta, która napisała do mnie tak: „Co do omletu to przyznam się, że zawsze dodawałam dużo jajek a mało dodatków (myślałam, że omlet to głównie jajka). Dopiero po obejrzeniu filmu z wyzwania* zdziwiłam się, że tyle dodatków można dodać. Masa teraz jest dużo bardziej gęsta, omlet wyższy i bardziej puszysty i łatwiej się smaży.

Nauczyłam się już wykorzystywać to co mam w lodówce. Jest jedna marchewka, z której ciężko coś zrobić to dodaję do omletu, jest resztka papryki to dodaję paprykę. Jedzenie się nie marnuje, a synek dostaje za każdym razem inny omlet. Mi też te miksy bardzo smakują i nawet już sobie nie dosalam bo nie mam takiej potrzeby 🙂 „

*chodzi o wyzwanie #ŚniadanieZRaczkujac które odbyło się w maju 2020 i zapowiadało kurs: Zamień kaszki dla niemowląt na domowe śniadania (taką nazwę miał kurs w pierwszej edycji) – dostęp do materiałów z wyzwania otrzymujesz za darmo przy zakupie kursu

W kursie przechodzimy wspólnie przez różne rodzaje śniadań, dowiadujesz się w jakich proporcjach łączyć ze sobą produkty i zyskujesz wiedzę potrzebną do tego, aby samodzielnie eksperymentować i tworzyć własne połączenia smaków. Dzięki temu możesz odmienić swój poranek i cieszyć się zdrowym i pysznym śniadaniem wspólnie z maluchem!

Omlet z płatkami jaglanymi, cukinią i papryką

Porcja: dla dwóch osób (mama + dziecko)

Przeznaczenie: dla dzieci po 10. miesiącu życia (młodszym maluchom sugerowałabym omlet ugotować na parze lub upiec)

Składniki

2 jajka – ok. 110 g
2 łyżki płatków jaglanych – 20 g
kawałek cukinii – ok. 40 g
kawałek papryki – ok. 40 g
1 łyżka szczypiorku
przyprawy według uznania, np.
pieprz – szczypta
słodka czerwona papryka – szczypta
kurkuma – szczypta
odrobina oleju roślinnego lub masła klarowanego – do smażenia

Przygotowanie

  1. Płatki jaglane zalej wrzątkiem. Wody powinno być nieco ponad poziom płatków, tak, żeby cała miała możliwość się wchłonąć.
  2. Odstaw płatki do namoczenia na ok. 10 minut.
  3. Do miski wbij jajko. Dodaj startą na tarce cukinię, pokrojoną w kostkę paprykę, posiekany szczypiorek oraz przyprawy.
  4. Wymieszaj ze sobą dokładnie wszystkie składniki.
  5. Dodaj namoczone płatki i jeszcze raz całość dokładnie wymieszaj.
  6. Smaż na patelni na odrobinie tłuszczu do zrumienienia z obu stron.

Spróbuj też innych przepisów od moich kursantek:

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
jajko kurze całe110151.813.610.90.8
płatki jaglane20662.40.512.8
cukinia405.20.60.11.2
papryka4012.80.50.12.9
szczypiorek51.60.200.2
masło klarowane326.9030
SUMA218264.317.314.617.9

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*