Owoce pod kruszonką (raczkujac.pl)

Owoce pod kruszonką

W dzisiejszej odsłonie środy z przekąską mam dla Was prosty i przepyszny, a poza tym zdrowy, deser, a mianowicie owoce pod kruszonką. Idealny deser na weekend 🙂

Przygotowana porcja dla naszej trójki wystarczyła akurat na dwa razy, czyli mieliśmy pyszny deser przez dwa dni. Dodam, że deser ten tworzy idealne połączenie z gałką lodów 🙂

Porcja: ok. 650 g, sugerowana porcja dla dziecka – ok. 65 g

Przeznaczenie: dla dzieci po 12 miesiącu życia  (dlaczego?)

Składniki

śliwki – 350 g (waga bez pestek)
2 średnie jabłka – 250 g
garść rodzynek – 20 g
cynamon – ½ łyżeczki
kardamon – ¼ łyżeczki
3 łyżki masła klarowanego – 30 g
5 łyżek płatków owsianych – 50 g
garść migdałów – 30 g
2 łyżki miodu pszczelego – 40 g

Przygotowanie

  1. Owoce dokładnie umyj, jabłka obierz i pozbaw gniazd nasiennych, a śliwki pestek.
  2. Pokrój owoce w kostkę.
  3. W garnku rozpuść masło klarowane, a następnie dodaj pokrojone owoce, rodzynki i przyprawy. Duś pod przykryciem ok. 20-30 minut, aż większość wody odparuje z owoców.
  4. Płatki owsiane i migdały zmiel, a następnie wymieszaj z miodem.
  5. Owoce przełóż na dno naczynia żaroodpornego, a z wierzchu posyp kruszonką.
  6. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na funkcji góra-dół i piecz przez ok. 20 minut, aż kruszonka się ładnie zarumieni.
  7. Przed podaniem ostudź.

Spróbuj też innych przepisów

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
śliwki3501611.81.142
jabłko2501101.51.332.5
rodzynki2054.40.50.114.2
masło klarowane30269.4029.90
płatki owsiane górskie50181.56.52.930
miód pszczeli40132.40.2032
migdały30180.66.615.22.9
SUMA7701089.317.150.5153.6

Tabela wartości odżywczych dla sugerowanej porcji dla dziecka

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
śliwki3516.10.20.14.2
jabłko25110.20.13.3
rodzynki25.40.101.4
masło klarowane326.9030
płatki owsiane górskie518.20.70.33
miód pszczeli413.2003.2
migdały318.10.71.50.3
SUMA77108.91.9515.4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*