Pasta jajeczna z awokado (raczkujac.pl)

Pasta jajeczna z awokado

Lubicie pasty jajeczne? Ja uwielbiam Dzisiaj w cyklu ŚRODA Z PRZEKĄSKĄ polecam zdrową wersję pasty jajecznej, a mianowicie pastę jajeczną z awokado i szczypiorkiem. Jest równie pyszna co wersja z majonezem, a można się nią zajadać bezkarnie 

A jeśli chciałabyś mieć ten i 5 innych szybkich przepisów na śniadanie zawsze pod ręką, w wygodnej formie do druku, to tutaj możesz pobrać darmowy mini e-book: 6 śniadań dla niemowlaka w 5 minut. Do każdego przepisu dodałam wskazówki, które ułatwią Ci przygotowanie, urozmaicenie lub przechowywanie dania.

Pasta jajeczna z awokado

Porcja: ok. 300 g, sugerowana porcja dla dziecka – 1 kanapka posmarowana pastą

Przeznaczenie: dla dzieci po 8 miesiącu

Składniki

2 jajka – ok. 110 g
1 dojrzałe awokado – ok. 170 g
szczypiorek – 10 g (ok. 2 łyżki)

Przygotowanie

1. Jajka ugotuj na twardo i odstaw do ostygnięcia.

2. Awokado umyj, obierz i włóż do miksera razem z obranym jajkiem. Miksuj do uzyskania konsystencji kremu.

3. Szczypiorek dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i drobno posiekaj, a następnie wymieszaj z pastą.

Wskazówki

Po odłożeniu porcji dla dziecka możesz doprawić pastę według uznania na przykład solą i pieprzem.

Pastę można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Natomiast awokado szybko się utlenia i ciemnieje, co wpływa na wygląd pasty. Aby zminimalizować ten efekt warto pastę przechowywać razem z pestką wyjętą z awokado lub dodać do niej kilka kropel soku z cytryny.

Spróbuj też innych przepisów

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
jajko kurze całe110151.813.610.90.8
awokado170278.83.726.513.1
szczypiorek103.10.30.10.4
SUMA290433.717.637.514.3

3 thoughts on “Pasta jajeczna z awokado

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*