Kolejna propozycja od mojej kursantki 🙂 W ramach kursu śniadaniowego powstają naprawdę smakowite i ciekawe przepisy, a ja jestem z dziewczyn niesamowicie dumna!
Marta, mama 16-miesięcznego szkraba, chciałaby zrezygnować z gotowych kaszek na rzecz domowych posiłków. Jej synek już rozsmakował się w pieczonych kaszkach (uwaga! jak raz spróbujesz możesz już nigdy nie chcieć jeść gotowanej 🙂 ). Poniżej jeden z przepisów, który Marta przygotowała dla siebie i synka – pieczona owsianka z bananem, gruszką i dodatkami: migdałami i nasionami chia. Piszę „owsianka”, ale w przepisie użyte są różne płatki oraz kasza manna.
Jeśli też chciałabyś tworzyć takie pyszne śniadania, wprowadzić domowe kaszki do Waszego menu lub po prostu zadbać o różnorodność śniadań jakie proponujesz maluszkowi zapraszam Cię serdecznie!
Właśnie ruszyła sprzedaż drugiej edycji kursu 5 kroków do różnorodnych śniadań. Sprawdź ofertę kursu TUTAJ.
W kursie przejdziemy wspólnie przez różne rodzaje śniadań, dowiesz się w jakich proporcjach łączyć ze sobą produkty i zyskasz wiedzę potrzebną do tego, aby samodzielnie eksperymentować i tworzyć własne połączenia smaków.
To kurs przeznaczony dla mam, które przygotowują się do rozszerzania diety maluszka oraz dla tych, które chcą zwiększyć różnorodność posiłków u starszych maluchów oraz zyskać więcej pewności siebie w gotowaniu dla tych kochanych, ale jednak najbardziej wymagających konsumentów 🙂
W kursie zdradzam swoje sposoby na to aby w kuchni było zawsze zdrowo, smacznie i kolorowo! Pokażę Ci wypracowane przeze mnie bazowe przepisy, które w prosty sposób nauczysz się modyfikować, aby tworzyć nowe połączenia smaków. Odmień swój poranek i ciesz się zdrowym i pysznym śniadaniem wspólnie z maluchem!
Pieczona owsianka z bananem i gruszką
Porcja: dla dwóch osób (mama + dziecko)
Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 10 miesiąca życia
Składniki
4 łyżki płatków owsianych – 40 g
3 łyżki płatków orkiszowych – 30 g
1,5 łyżki kaszy manny – 15 g
1,5 banana – ok. 180 g
1 gruszka – ok. 140 g
garść płatków migdałowych – 20 g
1 łyżeczka nasion chia – 5 g
1 szklanka mleka – 250 ml
Przygotowanie
- Banany rozgnieć widelcem. Gruszkę obierz i pokrój w kostkę.
- Do masy bananowej dodaj płatki owsiane, orkiszowe i kaszę mannę. Następnie dodaj gruszkę, płatki migdałowe i nasiona chia.
- Zalej wszystko mlekiem i wymieszaj.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i piecz owsiankę ok. 25 minut.
Wskazówka
Jeśli zależy Ci rano na czasie owsiankę możesz przygotować wieczorem dzień wcześniej i wstawić na noc do lodówki a rano upiec. Możesz też upiec ją dzień wcześniej i rano jedynie podgrzać.
Spróbuj też innych przepisów od moich kursantek:
Tabela wartości odżywczych
Produkt | Ilość [g] | Kalorie [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|---|---|
płatki owsiane | 40 | 145.2 | 5.2 | 2.3 | 24 |
płatki orkiszowe | 30 | 108.6 | 3.9 | 1 | 19.2 |
kasza manna | 15 | 51.2 | 1.7 | 0.1 | 10.8 |
banan | 180 | 174.6 | 2 | 0.9 | 42.5 |
gruszka | 140 | 77 | 1 | 0.4 | 20.4 |
migdały | 20 | 120.4 | 4.4 | 10.1 | 1.9 |
nasiona chia | 5 | 22.8 | 1 | 1.7 | 0.1 |
mleko krowie | 250 | 105 | 8.8 | 5 | 6.5 |
SUMA | 680 | 804.8 | 28 | 21.5 | 125.4 |
Owsianka jest przepyszna. Wykorzystuje ten przepis jako bazowy i robię z różnymi owocami. Polecam też z borówkami i jabłkiem.
Bardzo się cieszę, że tak Wam smakuje 🙂