Pieczona owsianka z bananem i truskawkami (raczkujac.pl)

Pieczona owsianka z bananem i truskawkami

Pokazywałam Wam ostatnio w relacji na moim profilu na Instagramie jak przygotowuję pieczoną owsiankę i posypało się sporo pytań o przepis. Dlatego szybciutko postarałam się go Wam udostępnić.

Pieczona owsianka to kolejny hit u mnie w domu i sposób dla mnie na oszczędzenie sporej ilości czasu z rana.

Po pierwsze – taka owsianka smakuje trochę inaczej niż standardowa, więc stanowi pewną odmianę i różnorodność w kuchni. Po drugie – jest pyszna 🙂 Po trzecie – w trakcie gdy ona się piecze można ogarniać inne poranne procedury lub też, tak jak ja to robię, przygotować składniki owsianki wieczorem dzień wcześniej, a upiec dopiero rano.

Ponieważ jest to kompletne danie, wraz z owocami i wszelkimi dodatkami, nie wymaga już dodawania niczego „na świeżo”. Przy moim rozkosznym niemowlaku, który na samodzielnej zabawie potrafi wytrzymać najwyżej 5 minut, jest to ogromna zaleta.

W sezonie warto skorzystać ze świeżych owoców. Natomiast poza sezonem można się posiłkować mrożonymi. Mi już trochę brakowało truskawek, więc dodałam je w celu urozmaicenia smaku w postaci mrożonej.

Z podanych składników przygotowuję porcję dla siebie i dla synka. Przy czym mój synek ma obecnie 3 lata i śniadania je dość obfite. Jeśli więc dla Was będzie to za duża porcja można część zostawić i odgrzać sobie później.

Pieczona owsianka z bananem i truskawkami

Porcja: ok. 600 g, sugerowana porcja dla dziecka ok. 200 g

Przeznaczenie: dla dzieci po 10. miesiącu życia (dlaczego?)

Składniki

3 łyżki płatków owsianych – 30 g
2 łyżki płatków jaglanych – 20 g
1 łyżka płatków orkiszowych – 10 g
3-4 śliwki suszone – 20 g
2 małe banany – 200 g
kilka truskawek – 40 g (poza sezonem mogą być mrożone)
1 łyżka musu kokosowego – 10 g (opcjonalnie)
4 orzechy włoskie – 20 g
1,5 szklanki mleka (zwykłego lub roślinnego) – 300 g

Przygotowanie

  1. Banany umyj, obierz i pokrój w kawałki lub rozgnieć widelcem.
  2. Truskawki umyj, pozbaw szypułek i pokrój na kawałki lub użyj mrożonych w całości.
  3. Suszone śliwki pokrój na drobne kawałki.
  4. Orzechy zmiel lub pokrój na mniejsze kawałki (w zależności od aktualnych możliwości dziecka).
  5. Do naczynia żaroodpornego wsyp płatki, dodaj pokrojone owoce i pozostałe dodatki i całość zalej mlekiem. Wszystko dokładnie wymieszaj. Płatki powinny być całkowicie zalane mlekiem, jeśli nie są – dolej więcej mleka.
  6. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i piecz owsiankę przez ok. 30 minut.

Wskazówka

Jeśli zależy Ci na czasie rano, owsiankę możesz upiec wieczorem dzień wcześniej i rano jedynie podgrzać. Lub opcja numer 2: możesz składniki owsianki wymieszać wieczorem dzień wcześniej, wstawić na noc do lodówki i dopiero rano upiec. To opcja, którą ja wybieram najczęściej 🙂

Polecam Ci także spróbowanie przepysznej pieczonej marchewkowej jaglanki z gruszką. Przepis możesz pobrać w darmowym fragmencie e-booka Przepisy na rodzinne śniadania (kliknij tutaj). W samym e-booku znajdziesz jeszcze więcej propozycji na smakowite pieczone kaszki.

Spróbuj też innych przepisów

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
płatki owsiane górskie30108.93.91.718
płatki jaglane20662.40.512.8
płatki orkiszowe1036.21.30.36.4
śliwki suszone2056.40.70.212
banan2001942.2147.2
truskawki40120.30.22.9
mus kokosowy1070.50.76.42.6
orzechy włoskie20142.43.113.80.7
mleko roślinne30011138.15.7
SUMA650797.417.632.2108.3

Tabela wartości odżywczych dla sugerowanej porcji dla dziecka

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
płatki owsiane górskie1036.31.30.66
płatki jaglane6.7220.80.24.3
płatki orkiszowe3.312.10.40.12.1
śliwki suszone6.718.80.20.14
banan66.764.70.70.315.7
truskawki13.340.10.11
mus kokosowy3.323.50.22.10.9
orzechy włoskie6.747.514.60.2
mleko roślinne1003712.71.9
SUMA216.7265.95.710.836.1

12 thoughts on “Pieczona owsianka z bananem i truskawkami

      1. Witam, pytanie trochę nie na temat, ale nie wiem gdzie je zadać:( wiadomo kiedy będzie możliwość wydrukowania przepisów?

        1. Poszukujemy nowego rozwiązania. Trudno mi określić kiedy dokładnie opcja drukowania zostanie przywrócona, ale pracujemy nad tym.

      1. Tak, też w piekarniku. Wstawiam taką prosto z lodówki do zimnego piekarnika, nastawiam znowu na 180 stopni i trzymam 20 minut.

      1. Tak, też w piekarniku. Wstawiam taką prosto z lodówki do zimnego piekarnika, nastawiam znowu na 180 stopni i trzymam 20 minut.

  1. Przepyszna! Zajadaliśmy dziś całą rodziną. Zabrakło śliwek, uzupełniam rodzynkami 😉 a zamiast orzechów były migdały, bo to miałam na stanie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*