Dzisiaj proponuję bardzo smaczny i zdrowy dodatek do każdego dania – pieczone warzywa. Dla maluszka dopiero rozpoczynającego rozszerzanie diety mogą być kompletnym posiłkiem.
Pamiętajcie tylko, żeby kontrolować je w trakcie pieczenia. Każdy piekarnik jest inny, dlatego najlepiej sprawdzać co jakiś czas widelcem czy warzywa już są odpowiednio miękkie. W razie potrzeby należy wydłużyć (lub skrócić) czas pieczenia.
Poniżej podaję proporcje sugerowane dla niemowlaka, ale zachęcam do przygotowania większej porcji dla całej rodziny.
Porcja: ok. 180 g
Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 6 miesiąca życia
Składniki
1/2 marchewki – 50 g
1/2 pietruszki – 20 g
kawałek selera – 10 g
1/3 buraka – 40 g
1 mały ziemniak – 60 g
1 łyżeczka oleju roślinnego (np. rzepakowego) lub oliwy z oliwek – 5 g
majeranek – szczypta (opcjonalnie)
koperek – szczypta (opcjonalnie)
Przygotowanie
Warzywa obierz, umyj, a następnie pokrój w słupki. Polej je olejem roślinnym lub oliwą z oliwek i posyp przyprawami, a następnie dokładnie wymieszaj, żeby rozprowadzić przyprawy i tłuszcz równomiernie po powierzchni warzyw.
Warzywa ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub włóż do naczynia żaroodpornego. Następnie wstaw do rozgrzanego wcześniej piekarnika. Piecz przez ok. 45 – 60 minut w temperaturze 180°C na funkcji z termoobiegiem. Po upływie ok. pół godziny sprawdzaj co jakiś czas (np. za pomocą widelca) czy warzywa są już miękkie, ewentualnie jeszcze trochę potrzymaj je w piekarniku.
Po wyjęciu z piekarnika możesz podać dziecku warzywa w całości lub też zmiksować je z niewielką ilością przegotowanej wody źródlanej. Przed podaniem ostudź.
Spróbuj też innych przepisów
Tabela wartości odżywczych
Produkt | Ilość [g] | Kalorie [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|---|---|
marchew | 50 | 14 | 0.5 | 0.2 | 4.3 |
pietruszka, korzeń | 20 | 8 | 0.5 | 0.1 | 2.2 |
seler korzeniowy | 10 | 1.8 | 0.2 | 0 | 0.7 |
burak | 40 | 16.4 | 0.8 | 0 | 3.7 |
ziemniaki | 60 | 45 | 1 | 0.1 | 11.4 |
olej kokosowy | 5 | 45 | 0 | 5 | 0 |
SUMA | 185 | 130.2 | 3 | 5.4 | 22.3 |
Znam Twój profil na Instagramie już jakiś czas, ale dopiero dziś rozejrzałam się po blogu. Fajne i smaczne przepisy ? niestety ja już nie jestem tak restrykcyjna w stosunku do diety mojej drugiej córeczki, starsza szła bardziej według schematów i zaleceń. Teraz jest mi po prostu trudniej to ogarnąć. Ale nie oznacza to, że daje maluchowi wszystko z mojego stołu. Byłaby szczęśliwa, ale przykro mi, musi jeszcze poczekać. Choć dałam jej w wigilię mojej roboty ruskie pierogi i zajadała bardzo chętnie. Wciąż szukam inspiracji do ciekawych i zdrowych, ale prostych przepisów dla niej, ma 9 miesięcy. I znalazłam tutaj. ?Gubię się tylko w jednym: czemu coś jest po np 10 miesiącu, a nie wcześniej…
Muszę tylko częściej ruszyć mozgownica planując obiady ? pozdrawiam! Do usłyszenia ?
Cieszę się, że trafiłaś na bloga i znalazłaś przepisy, które spełniają Twoje oczekiwania 🙂 Odnośnie podziału na miesiące to staram się kierować zaleceniami, kiedy jakie produkty powinno się wprowadzać do diety oraz wielkością porcji i ilością dodawanych przypraw. Nie zawsze to, że coś jest oznaczone „po 10 miesiącu” oznacza, że absolutnie nie można tego podać mniejszemu dziecku, zalecenia w ostatnim czasie uległy sporemu rozluźnieniu, na więcej można sobie pozwolić. Zawsze ostateczna decyzja jakie produkty wprowadzamy do diety dziecka w którym momencie należy do mamy. Ja staram się oznaczać przepisy bezpiecznie, zgodnie ze stanem mojej wiedzy. Jeżeli masz jakąś wątpliwość, chętnie odpowiem na pytania odnośnie konkretnych przepisów. Pozdrawiam ciepło 🙂
Skroiłam warzywa w całości. Były spore, więc i porcja wyszła duża. Zastanawiam się teraz czy lepiej zamrozić surowe warzywa czy już upieczone?
Można zamrozić i takie i takie, ale ja bym raczej zamrażała już upieczone.