Próbowaliście kiedyś pieczonego banana? Jeśli nie to koniecznie spróbujcie Dzisiejsza propozycja to pieczony banan z bakaliami. Pycha A do tego bakalie są bardzo zdrowe, są źródłem witamin i minerałów i dlatego warto je wprowadzać już do diety niemowlaka.
Porcja: ok. 120 g
Przeznaczenie: dla dzieci po 8 miesiącu życia
Składniki
1 banan – ok. 100 g
1 suszona śliwka – ok. 7 g
1 suszona morela – ok. 8 g
kilka rodzynek – ok. 5 g
Przygotowanie
1. Bakalie zalej wrzątkiem i odstaw na 10-20 minut.
2. Banana razem ze skórą zawiń w folię aluminiową i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz 20 minut w temperaturze 180°C na funkcji góra dół. Po upływie tego czasu skóra banana powinna być już czarna, jeśli nie jest, potrzymaj banana jeszcze kilka minut w piekarniku.
3. Obierz banana i przełóż na talerz lub do miseczki.
4. Bakalie wyjmij z wody i zmiksuj na gładki mus lub drobno pokrój (w przypadku starszych dzieci).
5. Wyłóż bakalie na wierzch banana. Przed podaniem ostudź. Podawaj łyżeczką.
Smacznego!
Spróbuj też innych przepisów
- Ryż z kremem z dyni i jabłka dla dzieci po 6 miesiącu życia
- Krem z jabłek i suszonych śliwek dla dzieci po 8 miesiącu życia
Tabela wartości odżywczych
Produkt | Ilość [g] | Kalorie [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|---|---|
banan | 100 | 97 | 1.1 | 0.5 | 23.6 |
śliwki suszone | 7 | 19.7 | 0.2 | 0.1 | 4.2 |
morele suszone | 8 | 23.2 | 0.4 | 0.1 | 5.8 |
rodzynki | 5 | 13.6 | 0.1 | 0 | 3.6 |
SUMA | 120 | 153.5 | 1.8 | 0.7 | 37.2 |