Ostatnio podzieliłam się z Tobą przepisem na genialny sos do ryby według przepisu mojej mamy, dlatego dzisiaj chciałabym Ci zaproponować idealną rybkę do tego sosu 🙂 Pieczony dorsz w panierce z sezamu i siemienia lnianego – pysznie i zdrowo!
Ten przepis, podobnie jak przepis na sos, pochodzi ze świątecznego e-booka z przepisami na udane Święta z maluchem! Jeśli narobiłam Ci chętkę na więcej przepisów świątecznych, które wykorzystasz nie tylko na Święta, to zapraszam Cię do sprawdzenia oferty e-booka: Świąteczne przepisy dla dzieci i całej rodziny (klik) – e-book jest dostępny w sprzedaży tylko w grudniu.
Wracając do przepisu na rybkę. Przedstawiam proporcje na obiad dla całej rodziny, no bo jak piec, to wiadomo, lepiej w większej ilości, niż tylko dla dziecka 🙂 Część dla dziecka można odseparować od reszty i przyprawić jedynie delikatnie, natomiast pozostałe części ryby można przyprawić według uznania, np. dodatkowo posolić.
Polecam kupić polędwicę z dorsza, bo nie powinna mieć ości, jest więc bezpieczna dla dziecka i wygodna dla nas, bo nie trzeba jej dokładnie przeszukiwać przed przyrządzeniem 🙂 Zawsze jednak warto obejrzeć rybę, bo może się zdarzyć jakaś ość np. na brzegach.
Pieczony dorsz w panierce
Porcja: ok. 500 g, sugerowana porcja dla dziecka – 20 g (przygotowane z ok. 20 g surowej ryby + panierka)
Przeznaczenie: dla dzieci po 8. miesiącu życia
Składniki
świeża polędwica z dorsza – 500 g
1 jajko kurze – ok. 55 g
nasiona sezamu – 30 g
siemię lniane – 30 g
estragon – 1 łyżeczka
pieprz biały mielony – szczypta (opcjonalnie)
Przygotowanie
Rybę podziel na mniejsze kawałki (grube paski) i oprósz je z obu stron przyprawami – estragonem i pieprzem. Część przeznaczoną dla dziecka możesz odseparować od reszty i przyprawić jedynie delikatnie, natomiast pozostałe części ryby możesz przyprawić według uznania, także posolić.
Nasiona sezamu i siemienia lnianego zmiksuj jak najdrobniej.
Roztrzep jajko na jednym talerzu, a na drugi wysyp zmielone nasiona sezamu i siemienia lnianego. Kawałki ryby obtaczaj najpierw w jajku, a następnie w zmielonych nasionach.
Tak przygotowane kawałki ryby ułóż w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180°C (funkcja góra-dół) i piecz przez ok. 20-25 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstaw do ostudzenia. Przed podaniem maluchowi w razie potrzeby rozdrobnij. Możesz posiekać i np. dodać do zupki lub podać w całości. Polecam podawać z sosem do ryby według przepisu mojej mamy i np. ryżem.
Spróbuj też innych przepisów
Tabela wartości odżywczych
Produkt | Ilość [g] | Kalorie [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|---|---|
dorsz świeży | 500 | 385 | 89.5 | 3 | 0 |
jajko kurze całe | 55 | 75.9 | 6.8 | 5.4 | 0.4 |
sezam, nasiona | 30 | 189 | 7.1 | 18.5 | 2.9 |
siemię lniane | 30 | 154.2 | 6 | 12.6 | 0.3 |
SUMA | 615 | 804.1 | 109.4 | 39.5 | 3.6 |
Tabela wartości odżywczych dla sugerowanej porcji dla dziecka
Produkt | Ilość [g] | Kalorie [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|---|---|
dorsz świeży | 20 | 15.4 | 3.6 | 0.1 | 0 |
jajko kurze całe | 2.5 | 3.5 | 0.3 | 0.2 | 0 |
sezam, nasiona | 1.5 | 9.5 | 0.4 | 0.9 | 0.1 |
siemię lniane | 1.5 | 7.7 | 0.3 | 0.6 | 0 |
SUMA | 25.5 | 36.1 | 4.6 | 1.8 | 0.1 |
Wyszło pyszne! Nie tylko Jasio się zajadał, ale także inni mieszkańcy 😉 Na prawdę ekstra pomysł! Nie wyszło ciężkie, tylko idealne na lekki obiad.
Super! Bardzo się cieszę, że wszystkim smakowało 🙂