Ostatnio zamieszczam sporo przepisów dla najmłodszych 🙂 Dzisiaj bardzo prosta i szybka w przygotowaniu – pierwsza zupka jarzynowa. Jak sama nazwa wskazuje przeznaczona już dla niemowląt po 6 miesiącu. Dla większych brzdąców będzie natomiast miłym dodatkiem do drugiego dania. Ja sama zresztą takie kremy warzywne bardzo lubię 🙂 A Wy?
Porcja: 160 g
Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 6 miesiąca życia
Składniki
marchew – 40 g
ziemniaki – 50 g
pietruszka – 20 g
seler – 10 g
oliwa z oliwek – 2 ml
woda źródlana – 1 szklanka
Przygotowanie
Warzywa obierz i dokładnie opłucz. Następnie pokrój w talarki lub kostkę.
W garnku nastaw wodę. Warzywa wrzuć do wrzątku i gotuj pod przykryciem przez 20 minut. W razie potrzeby podczas gotowania dolej wodę.
Gotową potrawę zmiksuj. Jeśli zostało sporo wywaru warzywnego zmiksuj z warzywami jedynie jego część, tak, aby uzyskać odpowiednio gęstą konsystencję zupki. Dodaj oliwę z oliwek i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Przed podaniem ostudź.
Spróbuj też innych przepisów
- Pierwszy krem z dyni dla dzieci po 6 miesiącu życia
- Druga zupka z mięsem dla dzieci po 6 miesiącu życia
Tabela wartości odżywczych
Produkt | Ilość [g] | Kalorie [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|---|---|
marchew | 40 | 11.2 | 0.4 | 0.1 | 3.4 |
ziemniaki | 50 | 37.5 | 0.9 | 0.1 | 9.5 |
pietruszka, korzeń | 20 | 8 | 0.5 | 0.1 | 2.2 |
seler korzeniowy | 10 | 1.8 | 0.2 | 0 | 0.7 |
oliwa z oliwek | 2 | 17.6 | 0 | 2 | 0 |
SUMA | 122 | 76.1 | 2 | 2.3 | 15.8 |