Pierwsze risotto z marchewką (raczkujac.pl)

Pierwsze risotto z marchewką

Pierwsze risotto z marchewką to propozycja dla najmłodszych maluchów, dopiero rozpoczynających rozszerzanie diety. Ale świetnie nada się też dla starszych dzieci jako dodatek do obiadu. Risotto dla większych maluchów można podać np. razem z pieczonym dorszem w panierce lub pieczonym schabem. Ja podałam synkowi właśnie z pieczonym schabem i zjadł z dużym apetytem 🙂

Porcja: ok. 180 g

Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 6 miesiąca życia

Składniki

ryż jaśminowy – 25 g
marchew – 60 g
seler – 10 g
woda źródlana – 1 szklanka (ok. 200 ml)
oliwa z oliwek – 2 ml (ok. pół łyżeczki)

Przygotowanie

Marchew i selera umyj, obierz i pokrój w talarki lub w kostkę. Przygotowując danie dla większego dziecka możesz warzywa zetrzeć na tarce o małych oczkach i później już dania dodatkowo nie rozdrabniać.

W garnku zagotuj wodę i włóż do niego ryż wraz z warzywami. Gotuj całość przez 20 minut.

Gotową potrawę zmiksuj, (jeśli pozostało dużo wywaru, zmiksuj jedynie jego część), ewentualnie gotuj jeszcze przez chwilę do uzyskania odpowiednio gęstej konsystencji. Po ugotowaniu wymieszaj z oliwą z oliwek. Przed podaniem ostudź.

Spróbuj też innych przepisów

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
ryż jaśminowy2587.31.70.219.5
marchew6016.80.50.25.1
seler korzeniowy101.80.200.7
oliwa z oliwek217.6020
SUMA97123.52.42.425.3

2 thoughts on “Pierwsze risotto z marchewką

  1. Czy ryż trzeba blendować czy maluch może jeść go w całości? Albo makaron? Czy to zbyt duże prawdopodobieństwo zakrztuszenia się?

    1. Nie trzeba ryżu blendować, podobnie makaronu. Jedynie makarony długie, jak spaghetti warto kroić na mniejsze kawałki, żeby to nie były takie długie nitki. Należy też zadbać, żeby był odpowiednio miękki (gotujemy 2-3 minuty dłużej niż podane na opakowaniu).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*