Dzisiaj w ramach środy z przekąską polecam pyszne placki bananowo-dyniowe. Mojemu synkowi bardzo przypadły do gustu 🙂 Pieczone, bezglutenowe placki bananowo-dyniowe to pomysł na smaczną przekąskę czy też śniadanie, zarówno dla maluszka, jak i rodzica.
Jeśli rozszerzacie dietę maluszka metodą BLW to pewnie placki często goszczą u Was na śniadanie 🙂 Jednak smażenie nie jest wskazane dla tak małych brzuszków. Potrawy smażone są mniej zdrowe i ciężkostrawne, dlatego zaleca się wprowadzać je dopiero pod koniec pierwszego roku życia i nie proponować zbyt często. Dlatego ja bardzo polubiłam przygotowywanie placków w piekarniku i do tego Was zachęcam 🙂 Pieczone placki są zdrowe i wygodne, bo nie trzeba stać cały czas nad patelnią 🙂
Porcja: 6 placków – ok. 180 g, sugerowana porcja dla dziecka – 1-2 placki
Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 6 miesiąca życia (dlaczego?)
Składniki
dynia – 200 g (lub 2/3 szklanki gotowego purée z dyni – 150 g)
1 banan – 100 g
3 łyżki mąki kukurydzianej – 30 g
1 łyżeczka oleju roślinnego lub oliwy z oliwek – 5 g
cynamon – szczypta (opcjonalnie – dla starszych dzieci)
imbir – szczypta (opcjonalnie – dla starszych dzieci)
Przygotowanie
- Dynię obierz ze skóry i usuń nasiona, a następnie zetrzyj na tarce o małych oczkach lub zmiksuj. Nadmiar soku odciśnij dokładnie przy pomocy sitka. Alternatywnie użyj gotowego purée z dyni (jak je przygotować pisałam tutaj).
- Banana umyj, obierz i rozgnieć widelcem.
- W misce wymieszaj dokładnie banana, dynię, mąkę, olej oraz przyprawy.
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia, a następnie uformuj placki. Placki włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz 15-20 minut z jednej strony, a potem odwróć je na drugą stronę i piecz jeszcze z 10 minut, żeby się ładnie dopiekły z obu stron. Oczywiście wszystko zależy od grubości i wielkości placków, więc warto zajrzeć do piekarnika od czasu do czasu, przynajmniej za pierwszym razem.
- Alternatywnie, w przypadku starszych dzieci (po 10-11 miesiącu), placki można usmażyć na patelni na oleju roślinnym lub maśle klarowanym. Smacznego!
Spróbuj też innych przepisów
- Placki z kaszy manny dla dzieci po 6 miesiącu życia
- Mus jabłkowo-dyniowy dla dzieci po 6 miesiącu życia
Tabela wartości odżywczych
Produkt | Ilość [g] | Kalorie [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|---|---|
dynia | 200 | 56 | 2.6 | 0.6 | 9.8 |
banan | 100 | 97 | 1.1 | 0.5 | 23.6 |
mąka kukurydziana | 30 | 109.2 | 2.7 | 1.2 | 21 |
oliwa z oliwek | 5 | 44.1 | 0 | 5 | 0 |
SUMA | 335 | 306.3 | 6.4 | 7.3 | 54.4 |
Tabela wartości odżywczych – 1 placek
Produkt | Ilość [g] | Kalorie [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|---|---|
dynia | 33.3 | 9.3 | 0.4 | 0.1 | 1.6 |
banan | 16.7 | 16.2 | 0.2 | 0.1 | 3.9 |
mąka kukurydziana | 5 | 18.2 | 0.5 | 0.2 | 3.5 |
oliwa z oliwek | 0.8 | 7.4 | 0 | 0.8 | 0 |
SUMA | 55.8 | 51.1 | 1.1 | 1.2 | 9 |
Dziękuję za ten przepis! Jest super 🙂 Ps. U nas w wersji z mąką ryżową 😉
Cieszę się 🙂
Jaka opcja pieczenia najlepiej się sprawdzi? Góra-dół czy termooobieg? 🙂
Góra-dół 🙂
Czy olej roślinny rzepakowy (taki do smażenia Kujawski) będzie ok?
Tak, jak najbardziej 🙂
Jakiej dyni najlepiej użyć?
Najbardziej polecam dynię Hokkaido lub piżmową – są to bardziej suche odmiany dyni. Dynia Muscat też się dobrze sprawdzi, ale trzeba ją dobrze odcisnąć z nadmiaru soku.
Jak zapobiec przyklejaniu się placuszkow do papieru podczas pieczenia?
Można papier delikatnie posmarować oliwą z oliwek lub olejem roślinnym, np. rzepakowym, lub nieco dłużej potrzymać placki w piekarniku przed obróceniem. Natomiast te placuszki zwykle bardzo dobrze odchodzą od papieru 🙂
200 g dyni to waga bez skóry i gniazda nasiennego?
Tak, dokładnie.