Dzisiaj w cyklu środa z dynią przepis na pyszne placki z dyni. Podana ilość składników to mniej więcej 8 placków. Polecam podawać placki posmarowane domowym dżemem, idealny będzie np. krem z jabłek i suszonych śliwek 🙂 Najlepiej od razu zrobić większą porcję dla większej liczby osób 😀
Młodszym maluchom polecam przyrządzić placki w wersji pieczonej. Jak upiec placki podpowiadam we wskazówce pod przepisem.
Porcja: 8 placków – ok. 230 g
Przeznaczenie: dla dzieci po 10. miesiącu życia
Składniki
kawałek dyni – 200 g (waga bez skóry i pestek)
1 jajko kurze – 55 g
3,5 łyżki mąki pszennej tortowej – 35 g
sól – szczypta (opcjonalnie, nie dodawaj zanim maluch nie skończy 1. roku życia)
imbir – szczypta
cynamon – szczypta
masło klarowane lub oliwa z oliwek – ok. 5 g (1 łyżeczka – do smażenia)
Przygotowanie
Dynię umyj, obierz i pozbaw gniazda nasiennego. Następnie zetrzyj na tarce o małych oczkach lub zmiksuj. Jeśli dynia zawiera dużo wody (woda oddziela się od powstałej pulpy) to jej nadmiar odciśnij przy pomocy sitka.
Dynię przełóż do miski, wbij jajko, dodaj przyprawy, a na koniec wsyp mąkę i wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz i smaż placki z obu stron, aż się delikatnie zarumienią.
Wskazówka
Placki możesz też upiec w piekarniku w 200 stopniach (funkcja góra-dół). Piecz 15-20 minut z jednej strony, a potem odwróć je na drugą stronę i piecz jeszcze ok. 5-10 minut, żeby się ładnie dopiekły z obu stron. Polecam taką wersję szczególnie dla młodszych maluchów.
Spróbuj też innych przepisów
Tabela wartości odżywczych
Produkt | Ilość [g] | Kalorie [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|---|---|
dynia | 200 | 56 | 2.6 | 0.6 | 9.8 |
jajko kurze całe | 55 | 75.9 | 6.8 | 5.4 | 0.4 |
mąka tortowa pszenna | 35 | 122.5 | 4.2 | 0.5 | 25.6 |
masło klarowane | 5 | 44.9 | 0 | 5 | 0 |
SUMA | 295 | 299.3 | 13.6 | 11.5 | 35.8 |
Tabela wartości odżywczych dla 1/3 porcji – ok. 80 g (ok. 3 placki)
Produkt | Ilość [g] | Kalorie [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|---|---|
dynia | 66.7 | 18.7 | 0.9 | 0.2 | 3.3 |
jajko kurze całe | 18.3 | 25.3 | 2.3 | 1.8 | 0.1 |
mąka tortowa pszenna | 11.7 | 40.8 | 1.4 | 0.2 | 8.5 |
masło klarowane | 1.7 | 15 | 0 | 1.7 | 0 |
SUMA | 98.3 | 99.8 | 4.5 | 3.8 | 11.9 |