Polędwiczka wieprzowa kojarzy mi się z bardziej wystawnym obiadem. Moja mama często przygotowywała ją na niedzielny obiad, i ja teraz robię podobnie 🙂 Niedzielny obiad to był taki czas dla rodziny, zawsze jedliśmy go wspólnie, a potem często graliśmy w planszówki. Mam bardzo miłe wspomnienia tych chwil i nie mogę się doczekać jak mój synek podrośnie i będziemy mogli podobnie spędzać czas po niedzielnym obiedzie 🙂
A tymczasem zachęcam do wypróbowania polędwiczki wieprzowej w wersji dla malucha, z warzywami i kaszą jęczmienną. Mojemu synkowi bardzo smakowała. Może przygotujecie ją dla maluszka na pierwszy lub drugi dzień Świąt? 🙂
Porcja: ok. 230 g
Przeznaczenie: dla dzieci po 10. miesiącu życia
Składniki
wieprzowina, polędwica – 30 g
1,5 łyżki kaszy jęczmiennej perłowej – 15 g
1 mała marchewka – 50 g
kawałek selera – 10 g
kawałek cebuli – 10 g
1/3 pomidora – 50 g
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 30% – 6 g
1 łyżeczka mąki, np. kukurydzianej – 5 g
1 szklanka wody – ok. 200 ml
1 łyżeczka oliwy z oliwek – 5 g
bazylia – szczypta
majeranek – szczypta
pieprz – szczypta
papryka słodka czerwona – szczypta
koperek (świeży) – szczypta
Przygotowanie
Mięso pozbaw tłuszczu i pokrój w drobną kostkę. Następnie oprósz je przyprawami – pieprzem, majerankiem, czerwoną słodką papryką. Marchew i seler obierz, umyj, a następnie pokrój w kostkę, cebulę drobno posiekaj, pomidor sparz wrzątkiem i pokrój w kostkę.
Do garnka z gotującą się wodą włóż najpierw polędwiczkę wraz z cebulą i gotuj pod przykryciem przez ok. 10 minut. Następnie dodaj marchew, seler i kaszę. Dodaj też mąkę, która zagęści sos. Staraj się mąkę dosypywać stopniowo i powoli, stale mieszając lub wymieszaj ją wcześniej z niewielką ilością wody, żeby uniknąć grudek. Po kolejnych 10 minutach dodaj pomidory z koncentratem i bazylią, gotuj jeszcze całość przez ok. 10 minut. Co jakiś czas zajrzyj do garnka i zamieszaj, gdyż dodatek mąki sprawia, że potrawa chętniej przywiera do dna. Pod koniec gotowania dodaj koperek. Przed końcem gotowania sprawdź czy warzywa i mięso są miękkie, a konsystencja potrawy odpowiednio gęsta, ewentualnie jeszcze chwilę pogotuj.
Gotową potrawę w razie potrzeby rozdrobnij widelcem. Na koniec wymieszaj z oliwą z oliwek. Przed podaniem ostudź.
Spróbuj też innych przepisów
Tabela wartości odżywczych
Produkt | Ilość [g] | Kalorie [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|---|---|
wieprzowina, polędwica | 30 | 38.7 | 5.6 | 1.9 | 0 |
kasza jęczmienna perłowa | 15 | 51.5 | 1.2 | 0.3 | 10.4 |
marchew | 50 | 14 | 0.5 | 0.2 | 4.3 |
seler korzeniowy | 10 | 1.8 | 0.2 | 0 | 0.7 |
cebula | 10 | 3.1 | 0.1 | 0 | 0.7 |
pomidor | 50 | 8 | 0.5 | 0.2 | 1.9 |
koncentrat pomidorowy 30% | 6 | 5.6 | 0.4 | 0.1 | 1 |
mąka kukurydziana | 5 | 18.2 | 0.5 | 0.2 | 3.5 |
oliwa z oliwek | 5 | 44.1 | 0 | 5 | 0 |
SUMA | 181 | 185 | 9 | 7.9 | 22.5 |
Łatwiej dla osoby gotującej byłoby podanie ile konkretnie to jest te 6, 10, 15g ???
Na liście składników jest to opisane, zawsze staram się podawać w miarę możliwości odpowiedniki w łyżeczkach, łyżkach, szklankach i tak też jest w tym przepisie.